Priča o Alessiji

Djevojka koja putuje svijetom uhićena u Iranu: “Pomozite mi, bojim se da ću ovdje ostati zauvijek”

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

U posljednjoj objavi na Instagramu prije uhićenja napisala je da se "boji" zbog onoga što se događa u Iranu, "ali ne može otići"“Uhitili su me u Teheranu. Molim vas pomozite mi” – ovo je očajnički apel Alessije Piperno (30) iz Rima, koja je u nedjelju ujutro, nakon četiri dana apsolutne šutnje – kako je otkrio Il Messaggero – uspjela nazvati svoje roditelje Alberta i Manuelu.


Mlada žena rekla je da je učinila sve što je mogla kako bi dobila dopuštenje za telefonski poziv. “Dobro sam, ali ovdje ima ljudi koji kažu da su ostali u ćeliji mjesecima i bez razloga. Bojim se da više neću izaći, pomozite mi”, poručila je, kako piše Il Corriere della Sera.


Roditelji su se stoga obratili talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, koje prati slučaj. Još nije jasno u kojem se zatvoru djevojka nalazi.
Situacija je zabrinjavajuća, s obzirom na dramatični trenutak u Iranu, s prosvjedima na ulicama zbog ubojstva Mashe Amine koji su rezultirali strašnom represijom.


Prije tri dana Amnesty International osudio je uhićenje devetero stranaca koji se smatraju “pomagačima” prosvjednika i također je otkrio da je među njima  jedna osoba s talijanskim državljanstvom. I iranske vlasti potom su potvrdile uhićenje osobe s talijanskim državljanstvom.


Prema riječima njezinih roditelja, Alessia Piperno uhićena je u srijedu, na svoj rođendan. Ujutro ju je nazvao otac. U posljednjoj objavi na Instagramu prije uhićenja napisala je da se “boji” zbog onoga što se događa u Iranu, “ali ne može otići”.


Na prethodnim je objavama izrazila solidarnost s Irankama. U svakom slučaju, prema riječima njezina oca, prošle srijede “bila je sretna, čekala je da njeni prijatelji napuste svoje sobe u hostelu kako bi svi zajedno otišli proslaviti piknikom, gdje bi bila provela dan s prijateljima Francuzom, Poljakom i iranskom djevojkom”, rekao je njezin otac, vlasnik knjižare u kvartu Colli Albani.


Međutim, od 12 sati Alessijin je mobitel bio isključen. U početku, iako zabrinuti, roditelji su mislili da je riječ o problemu mobilne veze.


“Da nije nazvala danas (jučer) mi bismo se ipak obratili ministarstvu jer u šest godina putovanja svijetom nikada nije prošlo tako dugo a da se nismo čuli”, rekli su roditelji, kako piše Il Corriere della Sera.


Apel na društvenim mrežama


Očajni roditelji također su pokrenuli apel na društvenim mrežama, sažimajući priču.


“Ova djevojka je Alessia Piperno, ona je moja kći. Alessia je usamljeni putnik, putuje svijetom kako bi učila o običajima i tradicijama naroda.


Tradicijama i, u nekim slučajevima, obvezama svake zemlje koju je posjetila uvijek se prilagođavala i iskazivala poštovanje. Prošla su četiri dana otkako smo se čuli s njom, od dana njenog 30. rođendana, 28. rujna.


Njen posljednji poziv također pokazuje taj datum. Jutros je stigao poziv. Ona nas je, plačući, obavijestila da je u zatvoru. U Teheranu. U Iranu.


Policija ju je uhitila zajedno s nekim od njenih prijatelja dok je trebala proslaviti rođendan. Razmijenili smo samo nekoliko riječi, bila je očajna. Tražila je pomoć.


Odmah smo se obratili ministarstvu vanjskih poslova, nazvali smo i talijansko veleposlanstvo u Teheranu. Ali još uvijek ne znamo ništa, čak ni razlog uhićenja.


Kažu nam da su poduzeli korake… A mi roditelji i brat David ne možemo mirovati dok ona leži u zatvoru. Ne možete mirno sjediti kad vam dijete kaže “molim vas, pomozite mi”….


Gotovo nikada ne koristim društvene mreže, ali danas ne bih mogao bez njih…. Želim da se to zna i da ova vijest dopre do što većeg broja ljudi; možda dođe do prave osobe koja nam može pomoći”, napisao je njen otac.


Čekala je vizu za Pakistan


Alessia je u Iranu već dva mjeseca, u iščekivanju vize za povratak u Pakistan, gdje je već provela nekoliko tjedana. Završila je prirodoslovnu gimnaziju, odradila je četvrtu godinu u Sjedinjenim Državama i velika je ljubiteljica putovanja.


Šest godina obilazi svijet i povremeno se vraća kući. Bila je na Islandu, Australiji, Hondurasu, Nikaragvi i Panami, radeći kao organizator putovanja i kao tajnica na daljinu.


“Naša kći – rekao je njezin otac – djevojka je koja voli upoznavati kulture i narode. Sretna je kada putuje. Zna se nositi s teškim situacijama, ali nije nepromišljena.


Naprotiv, ona je uvijek vrlo oprezna i pokrenuta snažnim moralnim načelima. Ne konzumira  alkohol ili, još gore, droge. Iz tog razloga, štoviše, ne možemo objasniti što se moglo dogoditi”.