Kim Phuc Pjan Thi

Djevojčica s jedne od ikoničkih fotografija rata u Vijetnamu dobila nagradu za mir: ‘Moj je san bolji svijet’

Hina

Posljednji projekt joj je knjižnica u selu iz kojeg dolazi i u kojem je 1972., nakon jednog napada napalm-bombama, kao devetogodišnjakinja zadobila teške opekotine i nakon čega je nastala poznata fotografija koja je utjecala na promjenu stava američke javnosti o ratu u VijetnamuKim Phuc Phan Thi, poznatija kao »Napalm djevojčica» s jedne od najpoznatijih ratnih fotografija iz Vijetnamskog rata, dobitnica je ovogodišnje Mirovne nagrade grada Dresdena koja joj je dodijeljena na svečanosti u ponedjeljak navečer.


»Moj je san pomoći da svijet postane bolje mjesto za život«, rekla je Kim Phuc Phan Thi prilikom dodjele nagrade u Dresdenu.


»Zahvalna sam za to što sam još živa i da sam iz onog što sam proživjela naučila kako pomoći drugima koji su pretrpjeli bolove, ozlijede i muke«, rekla je danas 55-godišnja Kim Phuc Phan Thi.
Nagrada za mir grada Dresdena joj je dodijeljena zbog aktivnosti njezine zaklade koja se od 2002. brine o djeci iz ratnih područja.


Njezina zaklada diljem svijeta gradi škole, sirotišta i medicinske ustanove za djecu. Posljednji projekt joj je knjižnica u selu iz kojeg dolazi i u kojem je 1972., nakon jednog napada napalm-bombama, kao devetogodišnjakinja zadobila teške opekotine i nakon čega je nastala poznata fotografija koja je utjecala na promjenu stava američke javnosti o ratu u Vijetnamu.


Kim Phuc Phan Thi, koja i danas trpi posljedice opekotina, u međuvremenu živi u Kanadi i jedna je od UN-ovih mirovnih veleposlanica.