Nevjerica u Velikoj Britaniji

Dječak uhićen nakon sječe legendarnog “Robin Hoodova stabla”

Stablo je bilo staro otprilike 300 godina / Reuters

Stablo je bilo staro otprilike 300 godina / Reuters

Kevin Waring iz lokalne policije rekao je u četvrtak da je stablo bilo svjetski poznata znamenitost i njegovo rušenje izazvalo je šok, tugu i ljutnju u cijeloj lokalnoj zajedniciŠesnaestogodišnji dječak uhićen je u vezi sa sječom 300 godina starog stabla u dolini Sycamore Gap na sjeveru Engleske. Policajci su uhitili mladića dok su brojni Britanci rastuženi zbog uništenja stabla, koje je stotinama godina bilo obilježje zidina Hadrian’s Wall u Northumberlandu. Dječak je u pritvoru i surađuje s policajcima u istrazi, priopćila je lokalna policija u četvrtak, piše The Guardian.

Mještani i uprava nacionalnog parka rekli su da ne vide logiku u uništavanju golemog javora koji je odavno postao prepoznatljivi dio tog područja i prošao kroz stotine godišnjih doba. Stablo je postalo  poznato kada se pojavilo u filmu “Robin Hood: Princ lopova” iz 1991. godine, s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi. Policija je priopćila kako vjeruje da je sječa bila namjerni vandalski čin.


Reuters


Kevin Waring iz lokalne policije rekao je u četvrtak da je stablo bilo svjetski poznata znamenitost i njegovo rušenje izazvalo je šok, tugu i ljutnju u cijeloj lokalnoj zajednici i šire.


Policajci i rendžeri parka na mjestu događaja rekli su kako vjeruju da je drvo vješto srušeno oštrom motornom pilom. Mještani su rekli da tijekom noći nisu čuli ništa zbog jakog vjetra;  probudili su se i pronašli srušeno drvo.


Tony Gates, izvršni direktor uprave nacionalnog parka Northumberland, rekao je da je osoblje centra za posjetitelje bilo u suzama nakon što je ujutro pronašlo posječeno legendarno stablo. “Svi su u šoku. To je jedan od najpoznatijih krajolika u zemlji”, rekao je Gates.


Brojni su lokalni stanovnici tužni zbog vandalskog čina / Reuters


Kimberly McGuinness, policijska dužnosnica, također je bila na mjestu događaja. Kao i mnogi ljudi u okolici, i ona je bila osobno povezana sa stablom jer je fotografija tog drva bila otisnuta na pozivnicama za njezino vjenčanje. “Ne razumijem zašto bi itko to učinio. To je kao da je netko ukrao svima nama  radost”, rekla je.


Leanne Scudamore zaručila se pored legendarnog drveta  2016., iste godine kada je proglašeno stablom godine na natjecanju Woodland Trust.  “To je stvarno tužno. Doslovno su ubili jednu od znamenitosti Northumberlanda, apsolutno sam bijesna”, rekla je Leanne Scudamore.


Policija na mjestu događaja / Reuters