Slučaj iz BiH

Dječak s autizmom poslao pismo koje lomi srce: ‘Molim vas da me vratite u školu, obećajem da ću biti dobar’

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Bez obzira na sve prethodno izrečene pravne termine koje su pripremili moji odvjetnici i u koje se ne razumijem baš najbolje, želim vas zamoliti da me pustite da s mojim drugovima budem u učionici makar mjesec dana i da posle odem s njima na matursku proslavu, jer mi oni mnogo nedostaju. Obećajem da ću biti dobar u školi i da mojoj sreći neće biti kraja ako mi ukažate ovu milost.Slavko Mršević, dječak s blagim oblikom autizma odlučio se pismom obratiti Ministarstvu obrazovanja Republike srpske, koje je poništilo odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo da ga se vrati u školu, kako bi mogao završiti obrazovanje sa svojim vršnjacima.


Pismo koje doista slama srce, objavljeno je na društvenim mrežama, a prenosimo ga u cijelosti. 


– Podnositelj zahtjeva Slavko Mršević, učenik s Aspergerovim sindromom (autizam), ovim putem obavještava naslov da je 8. travnja 2019. godine podnio tužbu nadležnom sudu u upravnom sporu, a protiv navedenog rješenja.
Ovim putem, u skladu sa čl. 14. st. 2. Zakona o upravnim sporovima RS, podnositelj zahtjeva traži od naslova da odgodi zvršenje osporenog akta kojim se zabranjuje Slavku da mjesec dana prije mature bude prisutan u svom razredu i tako mu se koliko-toliko umanje posljedice diskriminacije, budući da je očigledno da bi izvršenje tužitelju nanijelo nenadoknadivu štetu, a odlaganje ne samo da nije protivno javnom interesu, nego je u tužiteljevom direktnom interesu i u širem interesu društva, s obzirom na značaj inkluzije i poštovanja osnovnih prava pojedinaca.


Protivna stranka, Školski odbor SŠC Rudo je donositelj prvostupanjskog akta koji je po nadzoru ministarstva stavljen van snage, te je i njima u pravnom interesu da odluka Školskog odbora SŠC Rudo ostane na snazi koja Slavku dozvoljava ovu integraciju sa svojim drugovima nakon skoro tri godine diskriminacije. Stoga je nesporno da su se kumulativno stekli svi uvjeti iz člana 14. st. 2 i da je opravdano da se izvršenje odgodi kako bi se spriječile dalje negativne posljedice po zdravlje i dobrobit podnositelja.


S obzirom na hitnost zahtjeva, traži se od naslova da o zahtjevu odluči u što kraćem roku, a najkasnije osam dana od dana podnošenja zahtjeva.


Bez obzira na sve prethodno izrečene pravne termine koje su pripremili moji odvjetnici i u koje se ne razumijem baš najbolje, želim vas zamoliti da me pustite da s mojim drugovima budem u učionici makar mjesec dana i da posle odem s njima na matursku proslavu, jer mi oni mnogo nedostaju. Obećajem da ću biti dobar u školi i da mojoj sreći neće biti kraja ako mi ukažate ovu milost.