Bankrot turističkog diva

Deseci tisuća turista zapeli na Mediteranu nakon sloma Thomasa Cooka; hotelijeri strahuju

Hina

REUTERS

REUTERSDeseci tisuća turista zapeli su na mediteranskim odredištima nakon likvidacije Thomasa Cooka, očekujući informacije o povratku kući, dok je Turska najavila pomoć hotelijerima i kompanijama koje strahuju od gubitaka.


Thomas Cook godišnje je organizirao putovanja za 19 milijuna ljudi u 16 zemalja. U posljednje vrijeme probleme su mu zadavali veliki dug i promjene u obrascima ponašanja klijenata koji se sve više okreću rezervaciji putovanja i odmora putem Interneta.


Uteg u poslovanju bile su i geopolitičke napetosti i toplinski val u Europi u 2018. godine, zbog kojeg je zabilježio veliki pad ‘last minute’ rezervacija’.
Stoga je pokušao s ulagačima i kreditorima dogovoriti dokapitalizaciju u vrijednosti 900 milijuna funti koja je krajem prošlog tjedna neočekivano uvjetovana pribavljanjem dodatnih 200 milijuna funti osiguranog instrumenta financiranja. Pregovori su propali i Thomas Cook je jutros objavio prisilnu likvidaciju.


Zbog njegova sloma deseci tisuća turista na Mediteranu nisu sigurni kako će se vratiti kući.


U Grčkoj se prema izjavi ministra turizma Charisa Theocharisa za tv kuću Skai nalazi oko 50 tisuća turista koji su u zemlju doputovali u aranžmanu britanske tvrtke. Poduzimaju se mjere kako bi ih se vratilo kući, u suglasnosti s britanskim vlastima, kazao je Theocharis.


»Dvadesetdvije tisuće klijenata Thomasa Cooka napustit će Grčku u sljedećih nekoliko dana«, izjavio je grčki ministar za Skai.


U Turskoj su trenutno na odmoru 21.033 turista u aranžmanu britanske tvrtke, objavilo je ministarstvo turizma, najavljujući mjere pomoći za hotele i ostale kompanije na koje bi propast Thomasa Cooka mogla utjecati.


Turska očekuje znatno manje turista u budućnosti


U Turskoj trenutno boravi 45 tisuća turista koji su preko Thomasa Cooka stigli iz Velike Britanije i ostatka Europe, navodi u razgovoru za Reuters čelnik udruge hotelijera Osman Ayik.


Thomas Cook duguje skupini malih hotela između 100 i 200 tisuća funti i njihova bi egzistencija zbog tog duga mogla doći pod znak pitanja, dodao je Ayik.


Istaknuo je i da bi se zbog kolapsa Thomasa Cooka broj turista u Turskoj mogao smanjiti za 600 do 700 tisuća godišnje.


Turska vlada najavila je »kreditnu podršku« kompanijama pogođenima propašću britanske tvrtke. Paket kredita bit će ponuđen što je prije moguće, u koordinaciji s ministarstvom financija, poručili su iz ministarstva trgovine.


I u Grčkoj očekuju negativne posljedice u ugostiteljskom sektoru.


Financijski kolaps Thomasa Cooka bit će težak udarac za hotelijere jer mnogi paket aranžmani nisu unaprijed plaćeni, pojasnio je čelnik udruge hotelijera Grigoris Tassios u izjavi za TV ERT.


»Stanje je prilično teško i ne utječe samo na britanske turiste, već i na one ostalih nacionalnosti«, naglasio je Tassios.


Očekuje se da će mnogi hoteli zabilježiti gubitke na uplatama aranžmana za odmor za protekla dva mjeseca, a to po njegovim riječima znači »mnogo milijuna eura«.


»Popunjenost je visoka do 15. listopada pa ćemo bilježiti gubitke i u tom segmentu«, istaknuo je čelnik grčke udruge hotelijera, dodajući da će hotelske kompanije nastojati naplatiti dugove pred sudom.