'Smrt Francuskoj'

Deseci tisuća Pakistanaca prosvjedovali zbog novih karikatura proroka Muhameda: ‘Kazne je odrubljivanje glave’

Hina

Reuters

Reuters

Ranije ovoga tjedna je francuski tjednik Charlie Hebdo ponovno objavio karikature povodom početka suđenja islamistima koji su napali uredništvo lista u siječnju 2015. godine i ubili 12-ro ljudiDeseci tisuća muslimana prosvjedovali su u petak u Pakistanu zbog ponovne objave karikatura islamskog proroka Muhameda u francuskom satiričkom listu Charlie Hebdo uzvikujući “Smrt Francuskoj!” i pozivajući na bojkot francuskih proizvoda.


Na jednom od transparenata prosvjednika pisalo je: “Kazna za bogohulnike je odrubljivanje glave”.


Karikature proroka Muhameda izazvale su gnjev i nemire u muslimanskog svijetu 2005. kada su prvi puta objavljene u danskom listu Jyllands-Posten.
Ranije ovoga tjedna je francuski tjednik Charlie Hebdo ponovno objavio karikature povodom početka suđenja islamistima koji su napali uredništvo lista u siječnju 2015. godine i ubili 12-ro ljudi.


Prvog dana suđenja u srijedu na sudu u Francuskoj je rečeno kako je su povod napada bile sporne karikature te da su napadači htjeli osvetiti proroka Muhameda.


Prosvjede u srijedu u Pakistanu organizirala je islamistička stranka Tehreek-e-Laibak Pakistan (TLP) a održali su se u u najvećem pakstanskom gradu Karachiju, kao i Rawalpindi, Peshawaru, Lahoreu i Dera Ismail Khanu.


Prosvjednici su paralizirali promet u Karachiju, financijskom i poslovnom središtu Pakistana.


“Ponovna objava kariktura je veliki terorizam; oni ponavljaju to bogohuljenje protiv proroka Muhamemeda svakih nekoliko godina. To treba zaustaviti”, rekao je lokalni čelnik TLP-a u Karachiju Razi Hussani.


Slični prosvjedi 2015. u Pakistanu postali su nasilini, a veći je broj ljudi ozlijeđen u sukobima s policijom kada su se prosvjednici pokušali probiti do francuskog konzulata u Karachiju.