SAD

Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda. Biden pozvao na borbu protiv rasizma

Hina

REUTERS

REUTERS

"Došlo je vrijeme da se ova zemlja okupi", rekao je Biden u kratkom obraćanju iz Bijele kuće.Bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina porota je u utorak proglasila krivim po svim točkama optužnice za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda.


Chauvin je ubio Floyda u svibnju 2020. godine. i to nakon što mu je prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako pritisnutim na tlo gotovo devet minuta.


Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.
Maksimalna kazna za prvu točku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara.


Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice.


Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina je kličući dočekala vijest o presudi.


Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana.


Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom uhićenju.


Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočdeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.


Biden pozvao Amerikance da se okupe u borbi protiv rasizma


Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u utorak, nakon što je bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda, Amerikance da se okupe u borbi protiv rasizma koji “kvari” dušu.


“Došlo je vrijeme da se ova zemlja okupi”, rekao je Biden u kratkom obraćanju iz Bijele kuće.


“Neki – agitatori i ekstremisti koji se rugaju socijalnoj pravdi – pokušat će iskoristiti sirove emocije”, upozorio je. “Ne možemo im dopustiti da to učine.”


“Proglašenje policajca Chauvina neće vratiti Georgea”, rekao je dodajući kako je ova presuda možda trenutak “značajne promjene”. Pritom je pozvao Amerikance da nikada ne zaborave ovu tragičnu epizodu.


“Moramo slušati. ‘Ne mogu disati, ne mogu disati’: bile su to posljednje riječi Georgea Floyda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te riječi. Ne smijemo se okretati”, istaknuo je na kraju.