Glasanje idući tjedan

Demokrati objavili optužnicu protiv Trumpa na osnovi koje traže njegov opoziv: ‘Čak niti predsjednik nije iznad zakona’

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, Jerrold Nadler, rekao je novinarima da je Trump ugrozio ustav Sjedinjenih Država, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnostWASHINGTON Demokrati su u utorak objavili formalne optužbe protiv predsjednika Donalda Trumpa tereteći ga za zloporabu ovlasti i opstruiranje Kongresa na osnovi čega traže njegov opoziv.


Zastupnički dom trebao bi o optužbama glasati u punom sastavu idući tjedan.


Taj će dom, u kojem većinu imaju demokrati, gotovo sigurno glasati da se republikanskog predsjednika opozove, čime će se otvoriti put za suđenje u Senatu, koji kontroliraju republikanci, a ono će vjerojatno početi u siječnju.
Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, Jerrold Nadler, rekao je novinarima da je Trump ugrozio ustav Sjedinjenih Država, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost.


»Nitko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona«, rekao je.


Demokrati su 24. rujna pokrenuli istragu o optužbama da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovu demokratskom političkom suparniku, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, na izborima 2020.


Demokrati ga optužuju da je zlorabio ovlasti uskrativši vojnu pomoć Ukrajini te nudeći mogući sastanak u Bijeloj kući kao protuuslugu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da objavi da pokreće istragu protiv Bidena.


Republikanci optužuju demokrate da žele dovesti u pitanje rezultate izbora 2016. »lovom na vještice« protiv Trumpa, koji odbacuje sve optužbe.


Trump u Senatu najvjerojatnije neće biti proglašen krivim jer taj dom kontrolira njegova stranka.