Sastanak koalicije

Danska šalje Ukrajini moćne rakete Harpoon, još 19 zemalja obećalo jurišne helikoptere, tenkove…

Portal Novi list

Foto Lieutenant Bryce Hadley, U.S. Nav

Foto Lieutenant Bryce Hadley, U.S. Nav

Danska je odlučila pomoći Ukrajini u obrani svoje obale. Ukrajinsko žito ne može se izvoziti zbog ruske blokade crnomorskih luka.Još dvadeset zemalja najavilo je nove pakete sigurnosne pomoći Ukrajini na sastanku koalicije saveznika iz 47 zemalja koji koordiniraju naoružavanje Kijeva kako bi se oduprli ruskoj agresiji.


Američki ministar obrane Lloyd Austin na konferenciji za medije na kraju virtualnog sastanka među zemljama koje su najavile novu pomoć Ukrajini naveo je Italiju, Dansku, Grčku, Norvešku i Poljsku.


Danski Harpooni


Novi sigurnosni paketi po Austinu uključuju “donacije kritično potrebnog topničkog streljiva, sustava obalne obrane te tenkova i drugih oklopnih vozila”.
Danska je pristala osigurati lansere i projektile moćnih protubrodskih raketa Harpoon kako bi “pomogli Ukrajini u obrani svoje obale”, otkrio je Austin.


Danska je do 2004. godine koristila obalne lansere raketa Harpoon, kao privremenu mjeru, nakon što su iz operativne uporabe povukli jednu svoju fregatu.Bit će zanimljivo vidjeti namjeravaju li Ukrajini poslati upravo takav sustav. Druge zemlje čije mornarice imaju Harpoone lansiraju ih sa svojih ratnih brodova, što Ukrajini nije opcija.


Stižu češki jurišni helikopteri


Češka je pristala poslati “značajnu potporu” Kijevu, uključujući “nedavnu donaciju jurišnih helikoptera, tenkova i raketnih sustava”, dodao je.


Druge zemlje su se javile “s novim obvezama za obuku ukrajinskih snaga i održavanje njezinih vojnih sustava”.


“Svi ovdje razumiju ulog ovog rata”, istaknuo je Austin.Sposobnost Ukrajine da se obrani od Rusije direktno je vezana uz količinu i kvalitetu sigurnosne pomoći koju primaju rekao je šef američkog glavnog stožera general Mark Milley.


“Jako smo zadovoljni ovim produktivnim sastankom, ali svi shvaćamo da je ovaj posao daleko od završenog. Ukrajinske potrebe i dalje uključuju artiljerijske sutave, tenkove, oklopne transporetere i bespilotne letjelice”, rekao je Austin.


Stiže li HIMARS?


Američki ministar obrane nije želio otkriti namjeravaju li SAD ili neka druga zemlja saveznica Ukrajini poslati višecijevne raketne sustave HIMARS.Ovi sustavi, koji s posebnim raketama mogu doseći i nekoliko stotina kilometara bili bi strateško oružje za Ukrajini, a predstavljaju jedan od ranijih ukrajinskih zahtjeva.


“Ne bih želio raspravljati o određenim obrambenim sustavima na ovom mjestu”, odgovorio je Austin.


Blokada crnomorskih luka


General Milley priznaje da je Odessa jako važna luka za gospodarstvo Ukrajine, ali i velikog dijela svijeta koji ovisi o izvozu ukrajinskog žita.Ruska crnomorska flota blokira Odessu od početka invazije, a brojni brodovi zapeli su u lukama po Crnom moru.


“Trenutno je ondje određen zastoj, komercijalni brodovi ne mogu ploviti”, rekao je Milley.


“Učinit ćemo sve da ojačamo Ukrajinu”


Ministar obrane Austin ističe da će SAD poduzeti sve što može kako bi ojačalo Ukrajinu na bojištu, ali i na pregovaračkom stolu.


“Kako će kraj rata izgledati odredit će Ukrajinci, a ne mi. Ono čega ćemo se mi držati jesu odluke predsjednika o tome kako ćemo dalje postupati u Ukrajini.


Ovo je ukrajinska borba i oni odlučuju kako će ovo završiti”, rekao je Austin.