Videokonferencija

Danas važan sastanak Putina i Bidena o Ukrajini. Tražit će se uzajamna sigurnosna jamstva

Hina

Reuters

Reuters

Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedimaRuski predsjednik Vladimir Putin planira na sastanku s američkim predsjednikom predložiti uzajamna sigurnosna jamstva, izjavio je glasnogovornik Kremlja, naglasivši da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO-a.


Putin je nedavno pozvao NATO da prekine sa širenjem na istok, zatraživši od zapadnog saveza pisana jamstva. Rusija je zauvrat spremna savezu ponuditi vlastita jamstva, rekao je šef ruske države.


“Sigurnosna jamstva, naravno, ne mogu biti unilateralna”, rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. Po Kremlju, video sastanak američkog i ruskog predsjednika počet će oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.
U središtu razgovora bit će pojačane napetosti oko Ukrajine. SAD optužuje Rusiju da gomila postrojbe na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu potaknulo sumnju da planira invaziju.


Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedima. Istodobno ističe da ima pravo raspoređivati oružane snage na svom teritoriju gdje god poželi.


Šefovi glavnih stožera 30 zemalja članica NATO-a razgovarali su o pokretima ruske vojske na ukrajinskoj granici na izvanrednom virtualnom sastanku u ponedjeljak navečer.


NATO nije objavio pojedinosti sastanka, a njemačka novinska agencija dpa saznala je da se razgovaralo, između ostalog, o informaciji SAD-a da se Rusija pripremila za mogući napad na Ukrajinu.


Reuters


Zapadni je savez u službenom priopćenju naveo tek da su se “šefovi obrane zemalja-saveznica okupili na ivrtualnom sastanku Vojnog odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima s kojima se savez suočava, u svim operativnim domenama i u svim geografskim regijama”.


“Šefovi obrane razmijenili su informacije kako bi ih zajednički protumačili i ojačali mehanizme odvraćanja i obrane saveza. Cilj sastanka bilo je promicanje transparentnosti među saveznicima i usklađivanje aktivnosti na razini država i saveza”, dodaje se u priopćenju.


Biden i Putin trebali bi na sastanku u utorak razgovarati i o kontinuiranim pregovorima o nuklearnom razoružanju SAD-a i RUsiije, te o kibernetičkoj sigurnosti, iranskom nuklearnom programu i ostalim međunarodnim sukobima, navodi dpa.


Biden s EU čelnicima


Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak telefonom sa čelnicima Francuske, Njemačke, Italije i Britanije o zabrinutosti koju svi dijele zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, objavila je Bijela kuća.


Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.


Suglasili su se da gomilanje ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom i sve oštrija retorika Rusije izazivaju zabrinutost, prema priopćenju.


Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomacija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska.


Najavili su nastavak konzultacija o “koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu” tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU, poručila je Bijela kuća.


Američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potvrdivši “nepokolebljivu potporu” Washingtona suverenitetu Ukrajine koja je suočena s “ruskom agresijom”, priopćio je State Department.


“Dvojica dužnosnika složila su se da sukob u Donbasu treba riješiti mirnim, diplomatskim putem i da suverenitet Ukrajine mora biti obnovljen u cijelosti na njezinim međunarodno priznatim granicama, uključujući Krim”, izvijestio je State Department.


Blinken je s ukrajinskim predsjednikom razgovarao uoči sastanka predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.