Nepovezane nesreće

Crni vikend u Sloveniji! Tri planinara stradala u Alpama, za jednim se još traga

Hina

Foto iStock

Foto iStock

U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-injak intervencijaTrojica planinara smrtno su nastradala u nedjelju Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, dok se za jednim nastradalim se još traga, a dan ranije, u subotu, u Kamniškim Alpama je smrtno nastradao hrvatski planinar, pa mediji govore u “crnom vikendu” u slovenskim planinama.


Kako je u ponedjeljak potvrdila policija u Kranju, u nesrećema su u nedjelju umrla trojica planinara u nepovezanim nesrećama.


Od nedjelje navečer traje potraga na području planine Komne na kojoj je već otkriven jedan mrtvi planinar, dok se za jednim nestalim traga.
Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i kliskim terenima, upozorila je policija.


U subotu je u nesreći na području Kamničkog sedla u Kamniškim Alpama smrtno nastradao 37-godišnji planinar, hrvatski državljanin.


Kako je priopćila policija, on je na planini bio u skupini još osam drugih planinara. On se na strmom terenu pokliznuo, pa je pao i nađen 300 metara ispod mjesta nezgode.


U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-injak intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.


Slovenske planine godišnje obiđe oko milijun ljudi iz zemlje i inozemstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.


U slovenskim planinama je 2020. godine umrlo 16 ljudi, znatno manje od prosjeka nastradalih, budući da je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične općine zbog pandemije covida-19.