Nove procjene

Crne prognoze američkog instituta: ‘U Hrvatskoj će do 1. listopada od koronavirusa umrijeti tisuću i pol ljudi’

P. N.

Reuters

Reuters

U jeku prvog vala epidemije, tijekom travnja, IMHE je za Hrvatsku predviđao ukupno 166 umrlihNeovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je nove procjene kretanja epidemije u Hrvatskoj, obzirom na naglo povećanje broja oboljelih na našem području. Brojke su, blago rečeno dramatične – do 1. listopada, prema njihovim predviđanjima u Hrvatskoj bi moglo biti 1.498 umrlih od koronavirusa.


Institut koji svoje projekcije bazira na najnovijim podacima WHO-a također predviđa kako će dnevne potrebe za respiratorima do tog datuma biti 240, kao i da će se dnevno zaraziti i do 2.966 osoba. Početkom kolovoza predviđaju da bi broj umrlih u Hrvatskoj dnevno mogao porasti do sedam, sredinom kolovoza do 16, a 1. rujna do 23 osobe dnevno.


Za SAD, koji u ovom trenutku ima 126.780 umrlih predviđaju kako bi do 1. listopada mogao imati ukupno 179.106 žrtava koronavirusa, a za drugo svjetsko žarište – Brazil – do 166.362, što je trostruko više nego sada.
Donedavno je IMHE za Hrvatsku predviđao kako će broj umrlih do početka kolovoza narasti sa 107 na 117, no ažurirani podaci, za koje se samo možemo nadati da se neće ostvariti, nagovješćuju crni scenarij.


U jeku prvog vala epidemije, tijekom travnja, IMHE je za Hrvatsku predviđao ukupno 166 umrlih, sa zadnjim preminulim sredinom svibnja. Brojka je tada, dakle, promašena za šezdesetak ljudi.