Epidemija

Crna Gora nema koronavirusa, ali zatvorili granice za strance. BiH uvodi nova ograničenja, do sada 24 zaražena

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Odlučeno je da se na dva tjedna zatvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Također, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u trgovačkim centrima i na tržnicamaCrna Gora u nedjelju je donijela odluku o zatvaranju granica za strance i obveznu samoizolaciju za putnike iz inozemstva, iako u toj zemlji, jedinoj u Europi, još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.


Zemlja je također odlučila da se na dva tjedna zatvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Također, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovinskim centrima na 50 i na tržnicama na maksimalno 100.


Želimo ostati bez virusa


“Želimo ostati dio Europe koji nema virusa i pokazati da svi mi zajedno imamo mogućnost spriječiti pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori. Da bismo to uspjeli potreban je dobar i organiziran odgovor sviju nas. Svatko od nas pojedinačno treba tome dati doprinos. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je na konferenciji za medije direktor crnogorskog Instituta za javno zdravstvo Boban Mugoša.
Jedna od mjera koja je objavljena večeras je i privremena zabrana stranim državljanima da uđu u Crnu Goru bez obzira odakle dolaze, osim stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori i stranaca koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba. Izdana je i mjera obvezne samoizolacija od 14 dana za sve crnogorske građane koji dolaze iz inozemstva.


“Crna Gora pažljivo prati i analizira iskustva drugih. Uvedena ograničenja i mjere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup”, priopćio je potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović koji je rekao i da je vlada Crne Gore sprema kapacitete svojih luka staviti na raspolaganje državama u regiji, “kao izraz razumijevanja, suradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regiji“.


Zatvorene sve obrazovne ustanove


Crnogorska vlast u petak je donijela odluku o zatvaranju svih obrazovanih ustanova u zemlji na dva tjedna te je zabranila sva javna okupljanja.


Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, dok je poslodavcima naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.


Istovremeno u Crnoj Gori je preko medija i društvenih mreža počela kampanja pod naslovom „Sjedi doma“, u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.


Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala je poziv nadležnih službi i zaustavila je prosvjede koji su dva puta tjedno okupljali i po nekoliko desetina tisuća ljudi u svim crnogorskim gradovima.


BiH zabranila ulazak Austrijancima, Švicarcima, Belgijancima i Rumunjima


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u nedjelju je proširilo popis zemalja čijim je državljanima zbog koronavurisa zabranjen ulazak u BiH u kojoj su dosad zabilježena 24 slučaja zaraze.


U priopćenju dostavljenom medijima nakon telefonske sjednice Vijeća ministara BiH stoji kako je ulazak od sada zabranjen i državljanima Austrije, Švicarske, Belgije i Rumunjske.


Još ranije je ista mjera uvedena za državljane zemalja koje su suočene s najvećim valom zaraze koronavirusom a to su Italija, Iran, Južna Koreja, Japan, Njemačka i Francuska te državljani Kine koji dolaze iz provincije Hubei.


U priopćenju je navedeno kao strani državljani od nedjelje u BiH mogu ući samo s važećom putovnicom.


Dodatrne restrikcije uvedene su nakon što su u BiH potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavurisom pa ih je u toj zemlji sada registrirano ukupno 24.


Dva nova slučaja potvrđena su u mjestima Srbac i Laktaši na teritoriju Republike Srpske a riječ je o dvojici muškaraca te o jednoj ženi iz Orašja koja je u BiH stigla iz Njemačke.