Saudijska Arabija

Čovjek uhićen nakon što je kraljici Elizabeti posvetio hodočašće u Meku

Hina

Reuters

Reuters

Iako je dopušteno obaviti umru u ime pokojnih pripadnika muslimanske vjere, ovo se ne odnosi na one koji to nisu, među kojima je i kraljica koja je bila poglavar Engleske crkve, glavne crkve svjetske anglikanske zajedniceSaudijske vlasti uhitile su čovjeka koji je tvrdio da je doputovao u muslimanski sveti grad Meku na hodočašće u čast pokojne kraljice Elizabete II.


Muškarac jemenske nacionalnosti u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio videozapis iz Velike džamije u Meki, najsvetijeg mjesta za muslimane kojem je nemuslimanima pristup zabranjen.


U videozapisu je podigao natpis: „Umra za dušu kraljice Elizabete II., molimo Boga da je prihvati u kraljevstvo nebesko među pravednike“.
Snimka se brzo proširila saudijskim društvenim mrežama, a ubrzo su na Twitteru počeli pozivi na njegovo uhićenje.


Saudijska Arabija hodočasnicima u Meki zabranjuje nošenje natpisa i izvikivanje slogana.


Pa, iako je dopušteno obaviti umru u ime pokojnih pripadnika muslimanske vjere, ovo se ne odnosi na one koji to nisu, među kojima je i kraljica koja je bila poglavar Engleske crkve, glavne crkve svjetske anglikanske zajednice.


Sigurnosne službe Velike džamije „uhitile su jemenskog državljanina koji se pojavio u videozapisu u kojem nosi natpis unutar Velike džamije, čime je prekršio propise i upute za umru“, stoji u izjavi koju su kasno u ponedjeljak prenijeli državni mediji.


„Uhićen je, protiv njega će biti poduzete zakonske mjere i priveden je državnom odvjetništvu“, zaključili su.


Državna televizija prikazala je priloge o incidentu, čak i kontroverzni videozapis, ali je na njemu zamagljen sporni natpis.


Umra je hodočašće koje se može održati u bilo koje vrijeme, za razliku od hadža koji se održava jednom godišnje i obično privuče milijune iz cijelog svijeta.


Kraljica Elizabeta II. umrla je u utorak, a njen pogreb planiran je za 19. rujna.