Zahtjev upućen WTO-u

Šezdesetak zemalja traži ukidanje patenata za cjepiva i medicinske alate

Hina

Foto VEDRAN KARUZA

Foto VEDRAN KARUZA

Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 i druge medicinske alate Šezdesetak zemlja traži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) šire ukidanje patenata – ne samo za cjepiva nego i za medicinske alate za borbu protiv pandemije covida-19, navele su nevladine organizacije u subotu.


Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 i druge medicinske alate.


KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata. WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.
Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo osim cjepiva obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.


U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi “najmanje tri godine” od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.


“Drago nam je da vlade koje podržavaju taj prijedlog…. potvrđuju da je svrha odricanja ukidanje monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije”, izjavila je u priopćenju Leena Manghaney, šefica Liječnika bez granica za Južnu Aziju.


“Uz zastrašujući porast zaraza i smrti u zemljama u razvoju i uz potencijalno obećavajuće tretmane koji se razvijaju, ključno je da vlade imaju potrebnu fleksibilnost za suzbijanje pandemije”, dodala je.


WTO je od listopada suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva što bi stimuliralo proizvodnju u zemljama u razvoju i ublažilo nejednakosti u pristupu cjepivu.