"Korona free" zone

Covid-19 dosad je zaobišao preko 90 država u svijetu: Ovo su ‘oaze” u kojima još nije zabilježen nijedan slučaj

P. N.

Pandemija je dosad u najvećoj mjeri zaobišla afrički kontinent. U Africi je koronavirus zabilježen samo u dvanaest država i to uglavnom s jednoznamenkastim brojem oboljelim, a prijavljenih slučajeva nema još u čak 42 državeU svijetu je, prema službenim podacima, koronavirus Covid-19 dosad zahvatio 134.804 osobe. Dosad je izliječeno njih 70.394, a umrlo ih je 4.984, što, kada govorimo o službeno potvrđenim slučajevima, govori o stopi smrtnosti od nešto više od 3 i pol posto.


Još uvijek postoji, međutim i značajan broj država u kojima se virus dosad nije pojavio, odnosno, barem nema prijavljenih slučajeva. Njih je u ovom trenutku preko devedeset.


U Europi su na tom popisu još tri države – Crna Gora, Kosovo i San Marino. No unatoč tome što se tamo Covid-19 još nije pojavio i te su države podigle mjere predostrožnosti na najvišu razinu, pa je u Crnoj Gori predložena zabrana javnih okupljanja, obustava nastave, kao i ulazak kruzera.
Reuters


ReutersPandemija je dosad u najvećoj mjeri zaobišla afrički kontinent. U Africi je koronavirus zabilježen samo u dvanaest država i to uglavnom s jednoznamenkastim brojem oboljelim, a prijavljenih slučajeva nema još u čak 42 države. To bi moglo dati za pravo onima koji nagađaju da visoke temperature ne pogoduju širenju virusa, pogotovo uzme li se u obzir da je većina slučajeva koronavirus u afričkim državama vezana na one koji su u njih doputovali.U Aziji je koronavirus dosad zaobišao 18 država, u Sjevernoj i srednjoj Americi njih 15, u Južnoj Americi 4, dok na području Australije i Oceanije “koronavirus free” status ima još 12 država.


U nastavku donosimo popis država bez prijavljenih slučajeva koronavirusa po kontinentima.


EUROPA


Crna Gora, Kosovo, San Marino.


AFRIKA 


Angola, Benin, Bocvana, Burundi, Čad, Demokratska Republika Kongo, Ekvatorska Gvineja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Gambija, Gana, Gvineja, Gvineja Bisau, Južni Sudan, Kenija, Komori, Republika Kongo, Lesoto, Liberija, Libija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mauricijus, Mauritanija, Mozambik, Namibija, Niger, Ruanda, Sejšeli, Sijera Leone, Somalija, Srednjoafrička Republika, Sudan, Svazi, Sveti Toma i Princip, Tanzanija, Uganda, Zambija, Zapadna Sahara, Zimbabve.


AZIJA


Armenija, Azerbajdžan, Bahrein, Burma, Butan, Filipini, Gruzija, Irak, Istočni Timor, Jemen, Katar, Kirgistan, Sjeverna Koreja, Mianmar, Sirija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.


SJEVERNA I SREDNJA AMERIKA


Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Dominika, Grenada, Gvatemala, Haiti, Honduras, Nikaragva, Salvador, Sveta Lucija, Sveti Kristofor i Nevis, Sveti Vincent i Grenadini, Trinidad i Tobago.


JUŽNA AMERIKA 


Gvajana, Surinam, Urugvaj, Venezuela.


AUSTRALIJA I OCEANIJA


Fidži, Kiribati, Maršalovi Otoci, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Samoa, Savezne Države Mikronezije, Solomonski Otoci, Tonga, Tuvalu, Vanuatu,