COVID-19

Kako je došlo do pandemije? Američka obavještajna služba ne isključuje opciju da je porijeklo virusa kineski laboratorij

Hina

foto: REUTERS/Aly Song

foto: REUTERS/Aly Song

Ali "ono što je jasno nama i našim stručnjacima to je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj suradnji" sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je.WASHINGTON – Američke obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskom laboratoriju kako bi objasnile početak epidemije koronavirusa u Wuhanu u Kini, rekli su u srijedu dužnosnici.


“Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada ni kako je virus prvi puta prenesen”, rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom.


Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident.
Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja podrijetla pandemije.


“Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvijetlili”, rekao je direktor CIA-e William Burns.


Ali “ono što je jasno nama i našim stručnjacima to je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj suradnji” sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je.


U izvješću objavljenom krajem ožujka, stručnjaci WHO-a su ocijeniti “iznimno malo vjerojatnom” teoriju po kojoj bi virus pobjegao iz Instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem se prvi put pojavio krajem 2019. .


Ali direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je nekoliko dana nakon toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci prenijeli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za posjeta Kini.


Tezu o tome da je virus izašao iz laboratorija podupirao je bivši američki predsjednik Donald Trump, dok je Kina uvijek nijekala tu mogućnost.