Problemi u BiH

Čović: HNS BiH će pokušati osporiti Komšićev izbor; izabran je protivno volji hrvatskog naroda i uz dominantu potporu Bošnjaka

Hina

Reuters

Reuters

"Treba osporiti legalnost i legitimitet te mogućnosti zloporabe institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH", izjavio je ČovićHrvatski narodni sabor (HNS) BiH pokrenut će proceduru osporavanja Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH budući je izabran protivno volji toga naroda i uz dominantu potporu Bošnjaka, rekao je u petak čelnik HNS-a Dragan Čović potvrđujući i kako su započeli razgovori o uspostavi vlasti.


“Treba osporiti legalnost i legitimitet te mogućnosti zloporabe institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, izjavio je Čović nakon sjednice predsjedništva stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Željko Komšić izabran je na izborima održanim 2. listopada četvrti put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka. U svim većinskim hrvatskim općinama poput Širokog Brijega, Ljubuškog, Čapljine, Orašja, Kiseljaka Komšić je osvojio simboličan broj glasova, često i ispod jedan posto potpore. Tamo je uvjerljivo slavila kandidatkinja stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto, koja je na ovim izborima bila jedini kandidat hrvatskih stranaka.
Istodobno velika potpora Komšiću stigla je iz bošnjačkih sredina poput Kalesije, Goražda, Cazina, gdje živi ispod jedan posto Hrvata.


Čović je najavio kako će sredine u kojima su Hrvati dominantni u BiH proglasiti Komšića nepoželjnom osobom. Njega i njegovu stranku Demokratsku frontu jedino je isključio iz bilo kakve mogućnosti za uspostavu izvršne vlasti.


Čelnik HNS-a BiH najavio je kako će stranke okupljene oko ovoga saveza biti u vlasti na svim razinama od države, preko entiteta i županija u Federaciji BiH.


Kao uvjet za poslijeizborna partnerstva s bošnjačkim i srpskim strankama za uspostavu vlasti postavio je provedbu reformi vezanih za euroatlantski put zemlje, u što spada ustavna i izborna reforma, zatim reformu pravosuđa te ekonomsko-socijalni oporavak zemlje. Potvrdio je kako je već razgovarao s predstavnicima vodećih bošnjačkih i srpskih stranaka ističući da vlast moraju uspostaviti izborni pobjednici kod sva tri naroda.


“Legitimni predstavnici triju naroda moraju napraviti vlast. Bez toga BiH neće funkcionirati”, istaknuo je Čović.


Nije odbacio mogućnost da u vlasti bude s vodećom bošnjačkom strankom SDA ili drugim probošnjačkim blokom kojega predvodi SDP BiH. Po njemu to će biti stranke koje budu imale većinu u klubovima naroda državnog Doma naroda BiH.