Britanska oporba

Corbynovo pismo: Laburisti žele srušiti Johnsonovu vladu i odgoditi brexit

Hina

REUTERS

REUTERS

U pismu čelnicima stranaka i drugim političarima, Corbyn navodi da bi njegova "strogo ograničena privremena vlada" mogla odgoditi brexit i održati prijevremene izbore.Britanska oporbena Laburistička stranka pozvala je na izglasavanje nepovjerenja vladi što je prije moguće i traži formiranje privremene vlade pod vodstvom Jeremya Corbyna kako bi se odgodio brexit. 


Premijer Boris Johnson obećao je izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez sporazuma čime je otvorio prostor za obračun u parlamentu gdje se zastupnici protive ‘razvodu’ bez prijelaznog sporazuma. 


U pismu čelnicima stranaka i drugim političarima, Corbyn navodi da bi njegova “strogo ograničena privremena vlada” mogla odgoditi brexit i održati prijevremene izbore.
Rekao je da će se Laburisti u izbornoj kampanji zalagati za drugi referendum o uvjetima brexita, uključujući opciju po kojoj će svaka zemlja trebati ostati u bloku tri godine nakon što izglasa izlazak.


“Ova vlada nema mandat za nepostizanje dogovora, a to nije predviđao ni referendum 2016.”, navodi Corbyn.


“Stoga namjeravam predložiti glasanje o nepovjerenju što je prije moguće kako bismo bili sigurni u uspjeh”, dodao je. 


Zastupnici se vraćaju s godišnjeg odmora 3. rujna, pripremajući se za bitku oko brexita koji će odrediti sudbinu petog najvećeg svjetskog gospodarstva.