Izdavači zakonski odgovorni za komentare

CNN uskratio Australcima pristup svojoj stranici na Facebooku zbog rizika od klevete

Hina

Reuters

Reuters

CNN, u vlasništvu tvrtke AT&T Inc, time je postao prva velika medijska kuća koja je to učinila u Australiji otkako je najviši australski sud ovaj mjesec presudio da su izdavači zakonski odgovori za komentare objavljene ispod članaka, čak i ako sami članci nisu klevetničkiCNN je objavio u srijedu da je uskratio Australcima pristup svojim stranicama na Facebooku nakon što je sud presudio da izdavači mogu biti odgovorni za klevetu u javnim komentarima na toj društvenoj mreži, a ona je odbila onemogućiti komentare u toj zemlji.


CNN, u vlasništvu tvrtke AT&T Inc, time je postao prva velika medijska kuća koja je to učinila u Australiji otkako je najviši australski sud ovaj mjesec presudio da su izdavači zakonski odgovorni za komentare objavljene ispod članaka, čak i ako sami članci nisu klevetnički.


Presuda je predmet velikih kritika. Pravni stručnjaci optužuju Australiju da ne ide u korak s tehnološkim promjenama i ukazuju na situaciju u SAD i Velikoj Britaniji gdje zakoni u velikoj mjeri štite izdavače od posljedica komentara objavljenih online.
Australija upravo preispituje svoje zakone o kleveti, ali u međuvremenu bi i druge globalne medijske kuće, posebno one koje smatraju da mogu bez australske publike na Facebooku, mogle slijediti primjer CNN-a, kažu pravnici.


“Ovo je prvi domino koji je pao”, rekao je Michael Bradley, partner u odvjetničkoj tvrtki Marque Lawyers.


Presuda za australske medijske kuće znači i dodatnu komplikaciju u odnosima s Facebookom jer su mnoge tek počele imati koristi od novog zakona koji prisiljava tu društvenu mrežu da plaća za poveznice na njihov sadržaj.


CNN-ova glavna stranica na Facebooku pokazuje poruku da se dogodila pogreška kada joj se pristupi iz Australije.


CNN kaže da je Facebook odbio pomoći mu, kao i drugim izdavačima, da se onemogući javne komentare u zemlji nakon sudske odluke, koja je donesena u sklopu parnice zbog klevete koja je u tijeku.


“Razočarani smo što Facebook ponovno nije osigurao da njegova platforma bude mjesto za vjerodostojno novinarstvo i produktivan dijalog o aktualnim događajima među korisnicima”, priopćila je glasnogovornica CNN-a.


Glasnogovornik Facebooka rekao je da nedavne sudske odluke ukazuju na potrebu reforme australskog zakona o kleveti te da se tvrtka raduje “većoj jasnoći i sigurnosti u tom području”.


“Iako nije na nama da pružamo pravne savjete CNN-u, dali smo im najnovije informacije o alatima koje imamo kako bismo pomogli izdavačima da upravljaju komentarima”, rekao je.