Covid-19

Cjepivo protiv koronavirusa već krajem godine? Evo što kaže europska povjerenica za zdravlje

Hina

REUTERS

REUTERS

Cjepivo ne bi riješilo sve probleme odjednom, ali bi omogućilo postupan povratak u normalu, kazala je, pod uvjetom da se cijepi "kritična masa građana, posebno oni u riskantnim skupinama”.Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides kazala je da bi cjepivo protiv covida-19 moglo biti dostupno do kraja ove godine.


“Premda je u ovome trenutku riskantno predviđati, imamo neke dobre pokazatelje da bi inicijalno cjepivo moglo biti dostupno do kraja ove godine ili početka iduće”, rekla je Kyriakides u razgovoru za internetsko izdanje Handelsblatta.


Cjepivo ne bi riješilo sve probleme odjednom, ali bi omogućilo postupan povratak u normalu, kazala je, pod uvjetom da se cijepi “kritična masa građana, posebno oni u riskantnim skupinama”.
Znanstvenici ne znaju kada bi cjepivo moglo biti dostupno, jer njegov razvoj može potrajati godinama ili bi se, u teoriji, mogao pokazati i nemogućim.


Povjerenica je upozorila i na sve veći broj manjih i većih žarišta koronvirusa u nekoliko država članica EU-a.


Pozvala je vlade da “izvor zaraze brzo lokalno izoliraju testiranjima, pronalaskom kontakata i trenutačnom izolacijom” zaraženih.