Misija u susjedstvu

“Cilj nije srušiti Vladu”: Delegacija Europskog parlamenta u posjetu Sloveniji zbog stanja vladavine prava

Hina

foto: REUTERS/Yves Herman

foto: REUTERS/Yves Herman

S eurozastupnicom Sophie in 't Veld koja u EP-u vodi i skupinu za praćenje poštovanje demokracije u Europi, Janša je u ožujku ove godine ušao u spor jer ju je prilikom svog svjedočenja o stanju u Sloveniji preko 'zooma' optužio za cenzuru.LJUBLJANA – Skupina zastupnika Europskog parlamenta započela je u danas misiju u Sloveniji kojoj je cilj ispitati stanje vladavine prava u toj zemlji, u vezi sa sumnjama da vlada guši medijske slobode, verbalno napada novinare i miješa se u rad pravosuđa.


Želimo  doznati više o tome kako u Sloveniji ljudi gledaju na upozorenja o stanju u državi, kazala je po dolasku novinarima Sophie in ‘t Veld, eurozastupnica iz Nizozemske koja predvodi delegaciju, a pripada liberalnoj grupaciji Renew.


Ona je zanijekala da je cilj dolaska skupine eurozastupnika, u kojoj su političari različitih grupacija, “pad vlade”.
Time je odgovorila na novinarsko pitanje koje se referiralo na izjave nekih predstavnika iz stranke premijera Janeza Janše da je sumnje o predsjedniku vlade slovenska opozicija “izvozila” u Europski parlament, s političkim ciljem da sruši vladu i izazove prijevremene izbore.


Skupina eurozastupnika u Sloveniji će boraviti do petka, kad će o svojim zaključcima govoriti na konferenciji za novinare.


Program posjeta uključuje susrete s nevladinim organizacijama, pravobraniteljem za ljudskih prava, predstavnicima akademske zajednice, novinarima i organizacijama koji se zalažu za slobodu medija, visokim dužnosnicima pravosuđa, dužnosnicima u ministarstvima, državnim povjerenstvom za suzbijanje korupcije, parlamentarcima, predsjednikom ustavnog suda i državnog revizijskog suda.


Susret s  premijerom Janšom, po neslužbenim informacijama, nije predviđen.


S eurozastupnicom Sophie in ‘t Veld koja u EP-u vodi i skupinu za praćenje poštovanje demokracije u Europi, Janša je u ožujku ove godine ušao u spor jer ju je prilikom svog svjedočenja o stanju u Sloveniji preko ‘zooma’ optužio za cenzuru.


Ona je odbila da se eurozastupnicima prikaže film u kojemu je Janšina vlada probleme u Sloveniji pokušala pripisati isključivo nasljeđu starog komunističkog režima, s teorijom o “dubokoj državi” koja je protiv vlade i upravlja koncima politike iz pozadine.