Ogroman posao

Česi se još uvijek nisu riješili sovjetskog naoružanja. Sada s Njemačkom kupuju Leoparde

Hina

REUTERS

REUTERS

Novi tenkovi, uz već dogovorenu kupnju oklopnjaka CV-90, omogućit će Češkoj formiranje motorizirane brigadeČeška vlada odobrila je plan pridruživanja Njemačkoj u zajedničkoj kupnji do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamijenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fiala u srijedu.


Odobrenje je korak prema konačnom planu zajedničke nabavke od njemačko-francuskog proizvođača KNDS koja se očekuje do kraja godine.


„Vlada je odobrila pridruživanje zajedničkoj kupnji tenkova Leopard koji će potom zamijeniti sovjetsku opremu iz naših skladišta”, rekao je Fiala.
Zajednička nabava pomoći će u spuštanju konačne cijene i omogućiti sudjelovanje češke industrije, rekao je.


NATO članica Češka već je primila 15 starijih tenkova Leopard 2A4 od Njemačke, u zamjenu za one koje je Prag dao Kijevu.


Češka vlada pristala je i na njemačku ponudu da ih primi još 15 bez naknade, a kupi još 15. Time će Češka ukupno imati 122 Leoparda različitih modela.


Cijena novih 77 tenkova 2A8 do 2030. bi mogla doseći 2,29 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo. Država je prvotno zainteresirana za kupovinu njih 61, uz opciju za njih još 16.


Novi tenkovi, uz već dogovorenu kupnju oklopnjaka CV-90, omogućit će Češkoj formiranje motorizirane brigade.