Diplomatski sukob

Česi raskidaju s Rusima: Isključuju Rosatom iz natječaja za nuklearku, neće ni njihovo cjepivo

Hina

Češki diplomati protjerani iz Rusije sletili su u Prag / Foto Reuters

Češki diplomati protjerani iz Rusije sletili su u Prag / Foto Reuters

Do te odluke dolazi nakon nekoliko međusobnih protjerivanja diplomata, pošto je Prag optužio ruske tajne službe za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014Češka vlada objavila je u ponedjeljak da isključuje ruski Rosatom iz natječaja za nuklearnu centralu vrijednog više milijarda eura i da je odustala od nabave ruskog cjepiva Sputnjik V u jeku diplomatskog sukoba s Moskvom.


Do te odluke dolazi nakon nekoliko međusobnih protjerivanja diplomata, pošto je Prag optužio ruske tajne službe za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014.


“Od Rosatoma nećemo tražiti dokumente o procjeni sigurnosti”, rekao je novinarima češki ministar industrije i trgovine Karel Havliček.
Nakon odluke o isključenju, ugovor o izgradnji nove jedinice u nuklearnoj centrali Dukovani na jugu Češke do 2036. godine, mogao bi biti sklopljen s francuskim EDF-om, južnokorejskim KHNP-om i američkim Westinghousom.


Češki ministar vanjskih poslova Jan Hamaček objavio je da njegova zemlja ne namjerava kupiti Sputnjik V, rusko cjepivo protiv covida-19.


“Oslanjamo se na cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove, EMA”, dodao je.


Korištenje Sputnjika V je izazvalo previranja na češkoj političkoj sceni.


Prije tjedan dana je češko predsjedništvo objavilo da je smijenjen ministar vanjski poslova Tomas Petriček koji je bio protiv korištenja tog cjepiva bez europskog odobrenja,