Slovenija

Cerar i Erjavec ostaju u ‘čvrstoj’koaliciji

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Lista Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca na izborima za Europski parlament dobila je niskih 5,66 posto glasova, pa njen glavni kandidat Igor Šoltes neće u Bruxellesu i Strasbourgu zamijeniti Ivu Vajgela koji je otišao u političku mirovinu, no Erjavec je u utorak kazao da rezultat i ne smatra tako lošimLJUBLJANA Miro Cerar i Karl Erjavec, ministri vanjskih poslova i obrane u slovenskoj koalicijskoj vladi, ne namjeravaju ponuditi ostavku na mjesta predsjednika svojih stranaka koje su u nedjelju na europskim izborima zabilježile do sada najnižu potporu, a ne smatraju niti da će zato doći do promjena u vladajućoj koaliciji.


Lista Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca na izborima za Europski parlament dobila je niskih 5,66 posto glasova, pa njen glavni kandidat Igor Šoltes neće u Bruxellesu i Strasbourgu zamijeniti Ivu Vajgela koji je otišao u političku mirovinu, no Erjavec je u utorak kazao da rezultat i ne smatra tako lošim.


»To je rezultat znatno viši od praga za ulazak u slovenski parlament i nema potrebe za posebnu brigu«, kazao je u komentaru nedjeljnih izbora na stranačkoj konferenciji za novinare Erjavec, dodavši da stranka i dalje ostaje stabilna članica manjinske vlade premijera Marjana Šarca.
Neke medijske najave da bi mogao biti smijenjen s položaja predsjednika DESUS-a i da će ga naslijediti upravo Igor Šoltes nazvao je špekulacijama, a ne smatra vjerojatnim niti izglasavanje nepovjerenja njemu kao ministru obrane, što je kroz parlament inicirala opozicija, nezadovoljna stanjem oružanih snaga i smjenjivanjem dosadašnjeg zapovjednika kopnene vojske.


Eventualne negativne posljedice lošeg rezultata svoje Stranke modernog centra (SMC) koja je na europskim izborima dobila samo 1,6 posto glasova minimalizirao je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, rekavši da ne namjerava na svoj položaj predsjednika stranke ponuditi ostavku, ali da će potporu provjeriti na posebnom stranačkom kongresu koji će biti održan slijedećih mjeseci.


U vodstvu stranke smo ocijenili da je naš rezultat na europskim izborima bio slab, on zaslužuje pomniju analizu, kako bi se stranka mogla pripremiti za sljedeće parlamentarne izbore, kazao je Cerar.


Dodao je kako će se pripremiti za jesenski kongres stranke na kojemu će provjeriti kakvo povjerenje ima, a kada bi se uvele i neke statutarne promjene u stranku koja je prije pet godina na parlamentarnim izborima u Sloveniji dobila 34 posto glasova, a sada kod birača jako pala.


»Kao političar sam zabrinut da državotvorna stajališta kod nas ne donose uspjeh nego naprotiv stranku guraju ispod izbornog praga. Ja sam još uvijek za objedinjavanje političkih snaga u vladi, u koaliciji, u europskim integracijama, a posebno još i u samoj stranci«, kazao je Cerar novinarima.