G7

Zabrana uvoza ruskog zlata novi udarac Moskvi? Danas počinje samit G7 u Njemačkoj

Hina

REUTERS

REUTERS

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea– Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike skupine najrazvijenijih demokracija svijeta na početku trodnevna samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane.


Samit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida.


Globalni rast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utječu na ekonomski rast.
Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima.


“Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima”, najavio je dužnosnik EU-a.


Očekuje se da će na samitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako je uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.


Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.


Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.


Scholz je na sastanak kao zemlje partnere pozvao Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, Argentinu, sadašnju predsjednicu Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja te Indiju i Indoneziju kao aktualnog i idućeg domaćina samita G20, skupine velikih industrijskih zemalja.