Postignut dogovor

Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu: “Lopta je sada na britanskoj strani”

Hina

REUTERS

REUTERSČelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrilinovi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a. 


 “Europsko vijeće podržava sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Europske zajednice za atomsku energiju. Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak”, kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.


 “Blizu smo kraja procesa, sada čekamo glasovanje u Europskom parlamentu i britanskom parlamentu”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare.
 Britanski parlament će iznimno zasjedati u subotu i raspravljati o postignutom dogovoru.


 “Mi smo spremni za ratifikaciju, politički i tehnički, sada je loptu na britanskoj strani igrališta”, dodao je Tusk.


 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ono što je dogovoreno “više od sporazuma, da osigurava pravnu sigurnost za probleme koje je stvorio Brexit”.


 Čelnici EU27 također su potvrdili i tekst političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.


 “Europsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da s Ujedinjenom Kraljevinom uspostavi što je moguće tješnje partnerstvo u skladu s političkom deklaracijom”, kaže se u zaključcima.


 Pregovorači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je nasporniji dio za London, “backstop” za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske zamijenjen novim pristupom.


 Novim dogovorom promijenjen je “najbolji i jedini mogući sporazum”, kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.


 Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom.


 Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti “sveotočnu ekonomiju” na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovorača Michel Barnier.


 Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama.