Rekordne brojke

Čeka li nas nagli skok broja umrlih? Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije zabrinuti zbog širenja zaraze

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Povećanje broja smrtnih slučajeva uvijek kasni par tjedana za povećanjem broja slučajeva zaraze", rekla je dr. Soumya Swaminathan na WHO-ovoj konferencijiGlavni znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je izrazila zabrinutost da će nakon sadašnjeg globalnog povećanja slučajeva zaraze covidom-19 slijediti značajnije povećanje broja smrtnih slučajeva kojih je sada oko 5000 dnevno.


Broj novozaraženih naglo raste te uz Britaniju i Italiju, koje su objavile da imaju gotovo 20.000 novozaraženih u danu, Švicarska, Rusija i druge države javljaju o rekordnom broju novih slučajeva . Do sada je u svijetu registrirano više od 38 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a gotovo 1,1 milijun osoba umrlo je od covida-19, po podacima agencije Reuters.


“Povećanje broja smrtnih slučajeva uvijek kasni par tjedana za povećanjem broja slučajeva zaraze”, rekla je dr. Soumya Swaminathan na WHO-ovoj konferenciji na društvenim mrežama. “Još uvijek gubimo oko 5000 ljudi dnevno… tako da ne trebamo biti zadovoljni što se broj smrtnih slučajeva smanjio”, rekla je.