Svjetski dan izbjeglica

Cate Blanchett: Stavimo se u kožu izbjeglih koji već 18 godina žive ono što mi proživljavamo 18 mjeseci

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Bili smo primorani suočiti se s osjećajem nesigurnosti, a to je naravno situacija s kojom većina izbjeglica živi, svake godine, rekla je BlanchettOvogodišnji Svjetski dan izbjeglica prilika je za promišljanje o nesigurnosti s kojom se suočavaju oni koji su morali pobjeći iz svog doma, a čemu su i drugi svjedočili ove godine zbog pandemije koronavirusa, rekla je povodom tog dana Oscarom nagrađena glumica Cate Blanchett.


Australska glumica i veleposlanica dobre nade UNHCR-a, agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, rekla je kako se taj dan koji se obilježava 20. lipnja ove godine događa u vremenu „izazova i promišljanja“.


„Bili smo primorani suočiti se s osjećajem nesigurnosti, a to je naravno situacija s kojom većina izbjeglica živi, svake godine“, rekla je Blanchett u razgovoru za Reuters.
„Postoji prilika da promislimo kako smo se nosili s tom nesigurnosti i možda se staviti u kožu majki, očeva, liječnika i odvjetnika koji su, ne svojom krivnjom, izbjegli i žive po 18-19 godina u stanju kakvom smo mi bili 18 mjeseci“.


Temom ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica poziva se na veću inkluziju izbjeglica u zdravstvene sustave, obrazovanje i sport.


„Nažalost, sukobi diljem svijeta nastavili su se čak i u vrijeme covida-19“, rekla je Gillian Triggs iz UNHCR-a, u zajedničkom intervjuu s Blanchett.


„Pokušavamo govoriti o podršci državama domaćinima kako bi omogućili da ljudi dobiju pristup obrazovanju, da djeca idu u školu, članovi obitelji na posao, ali i, naravno, posebno u doba pandemije, da imaju pristup zdravstvu i cjepivima“, dodala je Triggs.


U svom godišnjem izvješću objavljenom u petak, UNHCR je objavio da se u proteklom desetljeću broj onih koji su morali pobjeći iz svojih domova zbog sukoba, kaznenog progona ili kršenja ljudskih prava udvostručio.


Krajem 2020. bilo ih je 82,4 milijuna izbjeglica.


Blanchett je u sklopu svoje uloge u UNHCR-u posjetila Libanon, Jordan i Bangladeš, a Vijeću sigurnosti UN-a obratila se na temu izbjegličke krize mjanmarske manjine Rohinja.


„Smatram da Svjetski dan izbjeglica nije mogao doći u bolje vrijeme jer sad možemo stvarno razmišljati kako možemo zajedno izgraditi snažniji, sigurniji i humaniji svijet, a da je inkluzivnost zapravo nadljudska snaga“, zaključila je oskarovka.