Dugogodišnja praksa zagađivanja oceana

Carnival Cruises mora platiti 20 milijuna dolara zbog ilegalnog bacanja otpada i plastike u ocean

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jedan inženjer je 2013. godine otkrio nezakonito odlaganje kontaminiranog otpada i nafte s istog broda. Rekao je policiji da inženjeri koriste posebnu napravu zvanu "čarobna cijev" kako bi zaobišli brodski sustav za pročišćavanje vode i bacili naftni otpad ravno u ocean.Kompanija Carnival Cruise Lines morat će platiti 20 milijuna dolara nakon sudske presude kojom se terete da su u ocean ispuštali otpad i plastiku, nisu vršili dokumentaciju zbrinjavanja otpada, unosili lažne zapise o obuci te potajno pregledavali brodove kako bi riješili probleme u vezi s poštivanjem okoliša prije inspekcije, bez da su o nalazima izvijestili inspektore.


Navedena kršenja su se dogodila na podružnici tvrtke Princess Cruises. Dobili su rok od tjedan dana za isplatu 20 milijuna dolara, morat će uložiti dodatna sredstva kako bi poštivali uvjetnu kaznu te će biti podvrgnuti dodatnim inspekcijskim pregledima, prenosi Sea Voice.


Također moraju smanjiti broj plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu na svojim brodovima i uspostaviti timove za poboljšanje upravljanjem otpada . Ako se uvjeti ne ispune, morat će platiti dodatnu kaznu od 1 do 10 milijuna dolara dnevno.
Sutkinja Patricia Seitz odobrila je uvjete sporazuma tijekom rasprave u Miamiju. Činilo se da postaje sve frustriranija jer je tvrtka nastavila prkositi ekološkim propisima tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, piše Sea Voice.


“Ne radite samo za zaposlenike i dioničare. Vi ste upravitelj okoliša “, rekla je izvršnom direktoru Arnoldu Donaldu.


“Okoliš mora biti temeljna vrijednost i nadam se i molim da to postane vaša dnevna himna”, dodala je.


Jedan inženjer je 2013. godine otkrio nezakonito odlaganje kontaminiranog otpada i nafte s istog broda. Rekao je policiji da inženjeri koriste posebnu napravu zvanu “čarobna cijev” kako bi zaobišli brodski sustav za pročišćavanje vode i bacili naftni otpad ravno u ocean. Tvrtka je pokušala prikriti otkriće, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.