Ultimatum

Bure baruta. Danas u UN-u počinje rasprava o genocidu u Srebrenici, Dodik opet prijeti razbijanjem BiH

Zlatko Crnčec

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

U susjednoj BiH opet vrijeU susjednoj BiH opet vrije nakon što je postalo izvjesno da će se na današnjoj sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda raspravljati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Predsjednik jednog od dva BiH entiteta, Republike Srpske, Milorad Dodik već desetak dana daje sve oštrije izjave o tome da će proglasiti neovisnost ako Opća skupština, kao što se najavljuje, početkom svibnja usvoji tekst Rezolucije jer se njome, smatra Dodik, cijeli srpski narod proglašava genocidnim. Političku podršku, istina bez spominjanja secesije Republike Srpske, daje mu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji najavljuje da će uskoro otputovati u New York i tamo provesti sljedećih desetak dana kako bi u Ujedinjenim narodima lobirao protiv donošenja ove Rezolucije.


Prijetnje oružjem


Dodik je ovaj tjedan najavio da će Republika Srpska kao odgovor na Rezoluciju pokrenuti postupak secesije od BiH.


– Politička elita bosanskih Muslimana Rezolucijom o Srebrenici sebi je zabila ozbiljan autogol. Genocid u Srebrenici se nije dogodio. Da jest, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod, rekao je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Dodao je da će se, međutim, donošenjem Rezolucije cijeli srpski narod proglasiti genocidnim, te je rekao da se nigdje, ni u haškoj presudi ni u Rezoluciji, »nigdje ne spominje broj ubijenih Srba«.
– Na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo je 4.100 Muslimana, a nigdje se ne spominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni. Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju nas primorati da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele napraviti sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih, rekao je Dodik.


Potom je iznio svoje planove o secesiji i još jednom naglasio da je »mirna podjela jedino rješenje za sve narode u BiH«. O novonastaloj situaciji danas će raspravljati Narodna skupština Republike Srpske, a za sutra je najavljen veliki miting na središnjem trgu u Banja Luci na kojem bi građani trebali dati podršku vodstvu ovog entiteta.


Dodik je u stalnom sukobu sa službenim Sarajevom. U ovom slučaju posebno je optužio veleposlanika BiH u UN-u Zlatka Lagumdžiju koji je pokrenuo inicijativu za donošenje Rezolucije iako za to nije dobio dopuštenje Predsjedništva BiH koje ima nadležnost za vanjsku politiku. Dodik je u sukobu i s visokim predstavnikom međunarodne zajednicu u BiH, njemačkim diplomatom Christianom Shmidtom koji je nedavno dekretom odredio da će ovogodišnje lokalne izbore u BiH nadgledati državna izborna komisija, a ne entitetska.


Pitanje imovine


Usto, Schmidt najavljuje donošenje Dekretom Zakona o državnoj imovini kojim bi mogao odlučiti da je središnja država u Sarajevu vlasnik svih prirodnih bogatstava i infrastrukture na području BiH. Dodik i Republika Srpska smatraju da su entiteti vlasnici sve te imovine koja se nalazi na njihovom području. Dodik je već više puta rekao da će Republika Srpska proglasiti neovisnost još iste večeri onog dana kada i ako Schmidt donese takvu odluku.


S druge strane, Bošnjaci i njihova politička elita jedinstveni su u tome da ne može biti nikakve secesije Republike Srpske. Neki najviši dužnosnici središnje Vlade, kao što je na primjer ministar obrane Zukan Helez najavljuju da će, bude li trebalo, angažirati i vojsku i policiju da onemoguće bilo kakav pokušaj odvajanja Republike Srpske. Štoviše, temeljna politička pozicija Bošnjaka sastoji se u tome da je njihov krajnji cilj ukidanje entiteta i stvaranje takozvane građanske države čemu se osim Srba protive i BiH Hrvati. U svojim nastojanjima Bošnjaci imaju veliku podršku najvažnijih zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Američkih Država. Jačanju napetosti u BiH doprinosi i suđenje Dodiku zbog nepoštovanja Schmidtovih odluka u kojem je moguće da mu se izrekne i kazna zatvora. Međutim, nije baš jasno kako bi se to uhićenje odigralo jer bi u tom slučaju zaista došla u pitanje budućnost BiH. A ako bi prilikom uhićenja došlo do pucnjave, u tom slučaju nije nemoguć ni početak novih oružanih sukoba. Dodik je već više puta najavio da će se njegovo osiguranje ako bude trebalo i oružjem suprotstaviti bilo kakvom pokušaju njegovog uhićenja.


I Hrvati protiv unitarizacije, ali kroz pregovore


Ovih dana se u BiH obilježava i Dan Armije BiH koju Dodik naziva »zločinačkom organizacijom«.


– Činjenica da postoje oni koji obilježavaju tako nešto govori zašto je BiH nemoguća. Bošnjački zlatni ljiljan javio se prvi da govori o unitarnoj BiH za koju su se borili i da poziva na neki oprez, ali jasno je i da Muslimani žele da ožive tu vrstu priče koja ruši Dejtonski sporazum i samo postojanje BiH dovodi u pitanje, rekao je Dodik.


BiH Hrvati također se protive unitarizaciji zemlje, ali oni svoje zahtjeve pokušavaju riješiti kroz pregovore s bošnjačkim političkim strankama u čemu im pomaže službena Hrvatska.