Donijeli rezoluciju

BUJA NASILJE Dresden proglasio ‘nacističko izvanredno stanje’

Hina

Reuters

Reuters

U dokumentu izglasanom u srijedu vijećnici su upozorili da su »antidemokratska, antipluralistička, mizantropska i desničarska ekstremistčla stajališta dosegnula vrhunac i da je sve učestalije nasilje«DRESDEN Grad Dredsen na istoku Njemačke donio je rezoluciju kojom je proglasio »nacističko izvanredno stanje«.


U dokumentu izglasanom u srijedu vijećnici su upozorili da su »antidemokratska, antipluralistička, mizantropska i desničarska ekstremistčla stajališta dosegnula vrhunac i da je sve učestalije nasilje«.


»Grad ima problem s nacistima«, rekao je Max Aschenbach, vijećnih satiričke stranke Die Partei u govoru kojim je zatražio proglašenje izvanredng stanja.
Referirao se na protuislamski i ksenofobni pokret Pegidu koji je nastao u Dresdenu 2014.


Donošenje rezolucije znači da će grad osnažiti svakodnevnu demokratsku kulturu i pružiti bolju zaštitu manjinama i žrtvama nasilja.


Pegida, koja na njemačkom znači Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, nedavno je u tom gradu proslavila petu godišnjicu.


Ponedjeljkom u noćnim satima pokret organizira redovite marševe gradom kojima pronosi poruke protiv stranaca i useljavanja.