Protjerivanje

Bugarska od Rusije zatražila da povuče svojih 70 diplomata do 3. lipnja

Hina

Bugarski premijer Kiril Petkov / Reuters

Bugarski premijer Kiril Petkov / Reuters

Bugarska je u ožujku proglasila nepoželjnima prvo dvojicu ruskih diplomata, optuživši ih da su se bavili špijunažom, a potom još desetero jer su se, kako je priopćilo bugarsko ministarstvo, bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusomBugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.


„Prvi razlog je reciprocitet. Drugo, zbog aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilne s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, reklo je bugarsko ministarstvo u priopćenju.


Bugarska je u ožujku proglasila nepoželjnima prvo dvojicu ruskih diplomata, optuživši ih da su se bavili špijunažom, a potom još desetero jer su se, kako je priopćilo bugarsko ministarstvo, bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom.
Ovaj potez, kojeg su najavili ministarstvo i odlazeći premijer, najveće su dosad izopćenje ruskih diplomata iz Sofije te će rusko veleposlanstvo smanjiti za polovicu. Krajem travnja u toj instituciji bilo je 114 zaposlenih.


“Danas smo izopćili 70 ruskih diplomata. Mnogi od njih izravno su radili za obavještajne službe, a njihova diplomatska uloga bila je više krinka”, rekao je Kiril Petkov čija je vlada prošli tjedan izgubila podršku u parlamentu.


Neimenovani izvor rekao je ruskoj agenciji TASS da će Moskva, koja je u travnju prekinula pošiljku plina Bugarskoj jer je odbila platiti taj energent rubljima, odgovoriti na ovaj potez.


Odlazeći bugarski premijer zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U veljači je otpustio svog ministra obrane jer je odbio prozvati “ratom” ono što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom.


Petkov je podržao europske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu, iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje.


Bugarsko ministarstvo očekuje da će izopćeni diplomati napustiti državu do ponoći u nedjelju.


“U nedjelju očekujemo pun zrakoplov, sa sedamdeset sjedala, da odleti u Moskvu”, rekao je premijer Petkov.