Veselin Šljivančanin

Brutalni srpski ratni zločinac i krvnik Vukovara predstavlja knjigu na – dječjem odjelu

Portal Novi list

Veselin Šljivančanin snimljen tijekom opsade Vukovara

Veselin Šljivančanin snimljen tijekom opsade Vukovara

Organizatori iz Narodne biblioteke Dositej Obradović u Negotinu odlučili su promociju knjige ratnog zločinca smjestiti na - dječji odjelBrutalni srpski ratni zločinac, odgovoran za masakr na Ovčari i niz ogavnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata, Veselin Šljivančanin, nakon puštanja iz zatvora okrenuo se publicističkoj djelatnosti.


Piše knjige u kojima pokušava obraniti neobranjivo, svoju zločinačku, ubilačku, ulogu u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Novi potez u tom smjeru povlači sutra kad u Negotinu predstavlja svoju knjigu “Ovo je moja zemlja ovdje ja komandujem”.


Organizatori iz Narodne biblioteke Dositej Obradović odlučili su promociju knjige ratnog zločinca smjestiti na – dječji odjel.

Šljivančanin je na slobodi, nakon što je izdržao dvije trećine kazne zatvora od deset godina, na koje je osuđen kao visoki oficir JNA, zbog pomaganja i podržavanja mučenja 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari 1991. godine.


Na Ovčari su pobijena 194 hrvatska ratna zarobljenika. Šljivančanin je prethodno bio osuđen i za to, i to na 17 godina. No, potom je Žalbeno vijeće Haškog tribunala očitim propustom, ne može se to nikako drugačije opisati, odlučilo da za taj dio optužnice nije kriv, pa mu je kazna preinačena na 10 godina.


U tromjesečnoj opsadi Vukovara ubijeno je više od 3.000 civila i branitelja, uključujući i 86 djece. Na grad je u tom razdoblju palo više od 6,5 milijuna granata.


Nakon pada Vukovara stotine zarobljenih branitelja i civila prošlo je torture tijekom zarobljavanja i transporta, u prolaznim logorima te u logorima i zatvorima u Srbiji: u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Nišu.


Za te zločine dosad u Srbiji nitko nije odgovarao.


Iza Šljivančanina su tako ostali pobijeni zarobljeni hrvatski vojnici na Ovčari, ali i razoreni Vukovar i na tisuće žrtava za koje, rekosmo, nije odgovarao ni on, ali niti itko drugi.


No, teško da će sam Šljivančanin, ako uopće uspije sjesti u stoličicu na dječjem odjelu knjižnice u Negotinu pokazati dovoljno introspekcije da se osvrne na svoju zločinačku prošlost. Do sad nikad nije.