Sve više žrtava

Broj mrtvih u potresu u Albaniji porastao na 27; izvučeno 48 preživjelih

Hina

REUTERS

REUTERSSpasilačke službe izvukle su u srijedu iz ruševina 46 preživjelih, dan nakon snažnog potresa koji je razrušio Drač i Thumane u priobalnoj Albaniji i odnio ljudske živote.


Broj mrtvih popeo se na 27, a ozlijeđeno je 650 ljudi, po podacima albanskog ministarstva obrane.


Potres magnitude 6,4 stupnjeva, koji je pogodio Albaniju u utorak rano ujutro, imao je epicentar 30 kilometara zapadno od Tirane.
Osjetio se u više zemalja, uključujući južnu talijansku regiju Pugliju.


Nekoliko sati kasnije potres magnitude 5,4 pogodio je Bosnu i Hercegovinu, s epicentrom 75 kilometara južno od Sarajeva, a u srijedu je potres jakosti 6,0 zabilježen u Grčkoj, sjeverozapadno od otoka Krete.


Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.


Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.


Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u akcijama spašavanja.


Papa Franjo uputio je izraze sućuti albanskom predsjedniku Iliru Meti, poručivši da se moli za ozlijeđene i za sve pogođene katastrofom. Blagoslovio je također spasilačke službe.