Rishi Sunak

Britanski premijer: Zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhićenje Netanyahua je beskoristan

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovaj potez nikako ne pomaže, kaže glasnogovornik Rishija SunakaOdluka tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži uhidbeni nalog za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je beskorisna, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka.


Tužitelj ICC-a Karim Khan je rekao da nakon više od sedam mjeseci koliko traje rat u Gazi ima opravdane razloge vjerovati da Netanyahu, njegov ministar obrane i trojica vođa Hamasa “snose kaznenu odgovornost” za navodne ratne zločine.


“Ovaj potez nikako ne pomaže kada govorimo o stanci u borbama, oslobađanju talaca ili dostavi humanitarne pomoći.
Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i druge zemlje, još uvijek ne priznaju Palestinu kao državu, a Izrael nije strana Rimskog statuta” koji određuje jurisdikciju ICC-a, rekao je glasnogovornik.


Glasnogovornik ističe da ICC nema jurisdikciju da zatraži te uhidbene naloge.


Na pitanje o tome bi li policija uhitila Netanyahua da dođe u Britaniju, rekao je da neće komentirati “hipoteze”.


Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrew Mitchell rekao je u parlamentu da odluka ICC-a neće trenutno utjecati na dozvole britanske vlade te će tvrtke moći prodavati oružje Izraelu.


“Primjera radi, činjenica da je tužitelj zatražio uhidbene naloge nema direktnu posljedicu na odluke vlade o licenciranju, no nastavit ćemo pratiti situaciju”, rekao je Mitchell.