Požari u Amazoniji

Brazilski šef diplomacije tvrdi da nema katastrofe klimatskih promjena

Hina

Reuters

Reuters

»Ne postoji katastrofa klimatskih promjena«, izjavio je Araujo u razgovoru u Washingtonskoj fondaciji Heritage. »Iz rasprave koja se vodila činilo se kako je svijet došao svome kraju«, ocijenio je dodavši kako je Brazil doživljen kako zemlja koja uništava planetBrazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo negirao je u srijedu da je njegova zemlja spalila amazonske prašume te ustvrdio kako su neutemeljena upozorenja oko globalnih klimatskih promjena prijetnja suverenitetu Brazila.


»Ne postoji katastrofa klimatskih promjena«, izjavio je Araujo u razgovoru u Washingtonskoj fondaciji Heritage. »Iz rasprave koja se vodila činilo se kako je svijet došao svome kraju«, ocijenio je dodavši kako je Brazil doživljen kako zemlja koja uništava planet.


Nedavni veliki požari u Amazoni, koju se smatra važnom zaštitom od klimatskim promjenama, izazvali su veliki međunarodni odjek i kritike upućene brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru zbog uništavanja šuma radi gospodarskog razvoja regije.
Araujo je utvrdio kako nedostaje znanstvenih dokaza o uzrocima globalnog zagrijavanja te da zagovornici klimatskih promjena podižu uzbunu zbog političkih ciljeva, kao dio ljevičarske zavjere protiv SAD i Brazila, čiji je suverenitet ugrožen.


Kazao je kako su požari u Amazoni ove godine bili u okvirima godišnjeg prosjeka te da je krčenje šuma u Brazilu odgovorno je za samo dva posto globalne emisije CO2, dok je globalno krčenje šuma bilo odgovorno za 11 posto ukupnih emisija CO2.


»Dakle, čak i ako pretpostavimo da emisije CO2 izravno kontroliraju temperaturu, što računalni modeli ne pokazuju, Brazil nije krivac«, zaključio je.