Izmaklo kontroli

Brazil u samo godinu dana izgubio skoro 10 tisuća kvadrata prašume. To je za trećinu više nego ranijih godina

Hina

Reuters

Reuters

To je skoro 30 posto više nego li je uništeno tijekom istog razdoblja prethodne godine i najveća površina uništene prašume zabilježena od 2008. godine. Ministar za okoliš Ricardo Salles za uništavanje ogromnih prostora prašume krivi ilegalnu gospodarsku aktivnostOko 9.760 kvadratnih kilometara brazilske amazonske prašume uništeno je od kolovoza 2018. do srpnja 2019., objavila je u ponedjeljak brazilska nacionalna agencija INPE.


To je skoro 30 posto više nego li je uništeno tijekom istog razdoblja prethodne godine i najveća površina uništene prašume zabilježena od 2008. godine. Ministar za okoliš Ricardo Salles za uništavanje ogromnih prostora prašume krivi ilegalnu gospodarsku aktivnost.


No aktivisti za zaštitu okoliša upiru prstom u vladu predsjednika Jaira Bolsonara, koji je otvorio ogromne prostore najveće svjetske prašume komercijalnoj eksploataciji.
»Novi podaci pokazuju da je uništavanje amazonske prašume potpuno izmaklo kontroli«, ocijenio je Roberto Maldonado iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).


Brazil je ranije ove godine bio pogođen devastirajućim šumskim požarima koji su doprinijeli uništavanju prašume.


Nazvana »plućima planete«, amazonska prašuma ima ključnu ulogu u sprječavanju globalnog zatopljavanja.