Američki državni tajnik

Blinken: Zapad neće priznati referendume, SAD će pomoći Europi u energetskoj krizi

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nećemo priznati, nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, rekao je Antony BlinkenAmerički državni tajnik Antony Blinken izjavio je u utorak da Sjedinjene Države i njihovi saveznici “nikad neće priznati” rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i da će njegova zemlja pomoći Europi u energetskoj krizi.


“Mi i mnoge druge zemlje bili smo jasni. Nećemo priznati, nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanje o provedbi tih “referenduma” na područjima pod ruskom okupacijom.


Rusija i vlasti na okupiranim ukrajinskim područjima objavili su da su se stanovnici u utorak na “referendumima” u velikom postotku izjasnili za pripajanje četiriju oblasti Rusiji.
Čelnik američke diplomacije opetovao je da će SAD i njegovi saveznici uvesti nove i “oštre” sankcije Rusiji.


Izjave je dao u društvu s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahamanyamom Jaishankarom koji je pak pozvao na povratak “dijaloga” jer “kao što smo rekli javno i u neslužbenim razgovorima, ovaj sukob nije nikome u interesu”.


“Važno je podsjetiti što se ovdje događa”, dodao je Blinken. “Rusija je napala Ukrajinu, okupirala njezine teritorije i provodi zločinačku akciju na tim teritorijima prisiljavajući tamošnje stanovnike na odlazak”.


Neke osobe su preseljene a neke su “jednostavno nestale”, rekao je.


“Zatim onamo dovode Ruse, postavljaju fantomske vlade i organiziraju referendume manipulirajući rezultatima i viču da ti teritoriji pripadaju Rusiji”, rekao je, dodajući da će SAD pomoći Ukrajini da “vrati” ta područja.


SAD vodi istragu o istjecanja plina u Baltičkom moru


SAD je u utorak poručio da je spreman pomoći europskim saveznicima na polju energetske sigurnosti i istaknuo da se vodi istraga kako bi se utvrdili uzroci istjecanja na podvodnom plinovodu Sjevernom toku u Baltičkome moru.


U razgovoru s novinarima Antony Blinken je rekao da SAD vodi istragu o tom istjecanju koje je “po prvim informacijama možda posljedica napada ili sabotaže”.


“Nismo to potvrdili. Ako se potvrdi, jasno da to nikome neće biti u interesu”, rekao je.


“Koliko sam shvatio, istjecanje neće imati većeg utjecaja na energiju” u Europi, dodao je ipak.


“Naši europski partneri provode istragu. Spremni smo im pomoći”, rekao je ranije u utorak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u vezi s istjecanjem.


Ne želeći “spekulirati” o uzrocima istjecanja na infrastrukturi važnoj za dopremu ruskog plina, glasnogovornik je dodao: “To svjedoči o važnosti naših zajedničkih napora radi pronalaženja alternativnih izvora opskrbe Europe plinom”.


Stoltenberg: “Referendumi” su očita povreda međunarodnog prava


NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg osudio je u utorak “lažne” referendume koje je Rusija organizirala u Ukrajini i zajamčio ukrajinskom predsjedniku da će se saveznici zauzimati za pravo njegove zemlje na obranu.


“Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini”, objavio je na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskijem.


“Ratovi su nepredvidljivi. Moramo shvatiti da to može dugo potrajati i da moramo biti spremni na nastavak pomoći Ukrajini na dulje vrijeme”, upozorio je poslije na sastanku sa socijalističkim zastupnicima Europskog parlamenta.


Jens Stoltenberg je istaknuo potrebu da zemlje NATO-a povećaju proizvodnju oružja i streljiva “kako bi mogle osigurati više opreme za naše vlastito odvraćanje i za našu obranu, ali i radi pomoći Ukrajini”.


Osudio Putinovu nuklearnu retoriku i eskalaciju


Osudio je nuklearnu retoriku Vladimira Putina i eskalaciju sukoba s Ukrajinom.


“Svaka upotreba nuklearnog oružja je potpuno neprihvatljiva. To će potpuno promijeniti narav sukoba i Rusija mora znati da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi”, rekao je.


“Moramo ozbiljno shvatiti tu retoriku. Zato šaljemo jasnu poruku da će to imati teške posljedice za Rusiju”, istaknuo je.


Jens Stoltenberg je ujedno osudio rusko korištenje energenata kao oružja. “To ima ozbiljne posljedice za sve nas, s naglim rastom cijene energenata i s povećanjem inflacije”, istaknuo je.


“S velikom zabrinutošću pratimo istjecanje iz plinovoda Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 u Baltičkome moru, rekao je. Važno je znati sve činjenice i to ćemo pomno istražiti u narednim satima i danima u uskoj suradnji sa saveznicima u NATO-u i sa Švedskom, našim partnerom koji će uskoro postati član Saveza”.