Američki državni tajnik

Blinken žalostan zbog pogibije nedužnih Palestinaca: “Strah se širi u njihovim zajednicama”

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se s palestinskim predsjednikom Mahmudom AbasomAmerički državni tajnik Antony Blinken rekao je da je “žalostan” zbog pogibije “nedužnih Palestinaca” u izraelsko-palestinskom nasilju, u prigodi susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.


“Dopustite mi da na početku izrazim sućut i žalost zbog pogibije nedužnih palestinskih civila koji su izgubili život u eskalaciji nasilja u prošloj godini”, rekao je u glavnom stožeru Palestinske samouprave u Ramali na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koje je Izrael okupirao 1967.


U izraelsko-palestinskim sukobima u 2022. poginulo je 235 ljudi, među njima su gotovo 90 posto Palestinci, pokazuje statistika francuske novinske agencije na temelju službenih izraelskih i palestinskih izvora. UN je ocijenio da je u prošloj godini broj žrtava na Zapadnoj obali bio najveći od 2005.
Izrael je u nekim slučajevima priznao da su njegove snage pogreškom ubile civile u racijama koje naziva “protuterorističkima”.


“Palestinci i Izraelci imaju sve veći osjećaj nesigurnosti, strah se sve više širi u njihovim zajednicama i u njihovim bogomoljama”, izrazio je žaljenje Blinken u Ramallahu.


“Mislimo da je važno donijeti mjere deeskalacije, zaustaviti nasilje i smanjiti napetost (…)”, dodao je, pozivajući da se ne čini ništa što bi moglo ugroziti rješenje u obliku dviju država, izraelske i palestinske.


Spomenuo je “širenje (izraelskih) naselja, legalizaciju divljih kolonija (koje vlada nije odobrila), rušenja i izgone” što ih provode izraelske vlade.


Blinken je rekao i da žali zbog toga što se “sužava obzor nade za Palestince. I to se, mislimo, mora promijeniti”.


Putovanje čelnika američke diplomacije, koje je planirano odavno, počelo je u nedjelju u Egiptu i završava se u utorak navečer.


Događa se nakon višednevnog nasilja obilježenog palestinskim napadima u istočnom Jeruzalemu, u kojima je poginulo sedam osoba i smrtonosnim racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali.