Američki državni tajnik

Blinken poziva Izrael da zaštiti civile na jugu Gaze ako se primirje okonča

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Blinken je potvrdio potporu SAD-a "pravu Izraela na obranu od terorizma u okviru međunarodnog prava", i pozvao Izrael da sve poduzme kako bi civili bili pošteđeniAmerički državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je zatražio od Izraela da zaštiti civile na jugu Gaze ako se primirje okonča i ponovo pokrenu vojne operacije, ponovivši pritom da se Izrael ima pravo braniti od terorističkog nasilja.


On je u razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom naglasio “da je, prije nego se ponovo pokrenu vojne operacije, važno uzeti u obzir humanitarne potrebe i zaštita civila na jugu Gaze”, priopćio je State Department.


Blinken je potvrdio potporu SAD-a “pravu Izraela na obranu od terorizma u okviru međunarodnog prava”, i pozvao Izrael da sve poduzme kako bi civili bili pošteđeni.
U priopćenju se ističe da je SAD “nepokolebljiv saveznik Izraela koji podržava njegov odgovor Hamasu”, ali pritom izražava bojazan da bi nastavak borbi na jugu Pojasa Gaze mogao dovesti u klopku stotine tisuća civila koji su tamo već raseljeni.


Od izraelskog pravosuđa je zatražio da privede “ekstremne doseljenike koji su na Zapadnoj obali počinili kaznena djela”


Nakon razgovora s Netanyahuom, Blinken je u blindiranoj koloni vozila otišao u Ramalu na razgovor s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.


Ovo je treći Blinkenov posjet Bliskom istoku od početka rata izazvanog koljačkim pohodom Hamasa na izraelske civile u kibucima i mlade na glazbenom festivalu 7. listopada.