Libija

Bjesne borbe za Tripoli, bombardirana zračna luka. Žrtava je sve više

Hina

Borbe bi mogle poremetiti opskrbu naftom i potaknuti novi val migracija prema Europi te uništiti UN-ov plan da se održe izbori ne bi li se stalo na kraj suparništvima dviju paralelnih vlada na istoku i zapadu zemljeLibijske vlasti zatvorile su u ponedjeljak zračnu luku Matigu u istočnom predgrađu Tripolija, jedinu koja je još bila u funkciji, zbog zračnog napada snaga s istoka zemlje predvođenih generalom Kalifom Haftarom, koje zanemaruju pozive međunarodne zajednice za prekidom vatre, u novom ratnom ciklusu od pada Muamera Gadafija 2011.


Borbe bi mogle poremetiti opskrbu naftom i potaknuti novi val migracija prema Europi te uništiti UN-ov plan da se održe izbori ne bi li se stalo na kraj suparništvima dviju paralelnih vlada na istoku i zapadu zemlje. Žrtava je sve više.


Libijska nacionalna vojska (LNA) s istoka zemlje, predvođena Kalifom Haftarom, bivšim Gadafijevim generalom, objavila je da je zadnjih dana poginulo 19 njezinih vojnika u napredovanju prema međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.


Glasnogovornik ministarstva zdravstva iz Tripolija rekao je da je u borbama južno od glavnoga grada poginulo najmanje 25 ljudi, uključujući borce i civile, a ranjeno je 80.UN je objavio da je pred sukobima izbjeglo 2800 ljudi, a očekuje se da će ih biti još, iako su neki ostali u okruženju.

»UN i dalje poziva na privremeni humanitarni prekid vatre kako bi se omogućilo pružanje hitnih usluga i dobrovoljan odlazak civila, uključujući ranjenih, iz područja sukoba«, navodi se u priopćenju.


No čini se da ti pozivi ne nailaze na plodno tlo.


Haftarov LNA, koji podržava istočnu vladu u Bengaziju, zauzeo je ranije ove godine naftom bogati jug Libije, da bi potom nastavio brzo napredovati kroz uglavnom nenaseljena pustinjska područja prema glavnome gradu na obali.


Zauzimanje Tripolija je, međutim, daleko veći izazov. LNA izvodi zračne napade na jug grada probijajući se cestom prema gradskom središtu od bivše međunarodne luke koju se više ne koristi.