Traže izručenje

Bizaran zahtjev. Moskva traži da joj Ukrajina zbog “terorističkih napada” izruči svog šefa tajne službe

Hina

Reuters

Reuters

Ruska strana traži da kijevski režim odmah obustavi svu potporu terorističkim aktivnostima, navodi KremljRusija je zatražila od Ukrajine da joj izruči sve koji su povezani s terorističkim napadima u Rusiji, uključujući šefa tajne službe SBU, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova.


U priopćenju tog ministarstva navodi se popis nasilnih incidenata koji su se dogodili u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., uključujući bombaške napade u kojima su poginuli kći istaknutog ruskog nacionalista i ratni bloger te incident u kojem je teško ozlijeđen pisac.


Ministarstvo je istaknulo da su istrage tih incidenata pokazale da “tragovi tih zločina vode u Ukrajinu”.
“Rusija je predala ukrajinskim vlastima svoje zahtjeve… za trenutačnim uhićenjem i izručenjem svih povezanih s terorističkim napadima o kojima je riječ”, navodi se u priopćenju.


Među traženima su šef SBU-a Vasil Maljuk, koji je priznao da njegova služba stoji iza napada na krimski most.


“Ruska strana traži da kijevski režim odmah obustavi svu potporu terorističkim aktivnostima, izruči odgovorne i isplati odštetu žrtvama”, navodi se u priopćenju.


“Ukrajinsko kršenje obveza po konvecijama za borbu protiv terorizma rezultirat će time da će Ukrajina biti pozvana na odgovornost u međunarodnom pravnom smislu.”


Rusko priopćenje referira se i na masovnu pucnjavu ovaj mjesec u koncertnoj dvorani kod Moskve u kojoj je poginulo 144 ljudi, ali samo neizravno.


SBU je odmah odbio ruske zahtjeve kao “besmislene” i poručio da je rusko ministarstvo “zaboravilo” da je ruski predsjednik Vladimir Putin predmet međunarodnog uhidbenog naloga zbog odvođenja djece iz Ukrajine u Rusiju.


Ruski zahtjevi “zvuče posebno cinično s obzirom na to da dolaze od terorističke države… Prema tome, bilo kakve riječi ruskog ministarstva vanjskih poslova besmislene su.”