Paul Manafort

Bivši šef Trumpove kampanje dobio četiri godine zatvora za financijske prijevare

Hina

Reuters

ReutersPaul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, osuđen je u četvrtak na gotvo četiri godine zatvora za financijske prijevare otkrivene tijekom istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera istražuje uloge Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. na kojima je Trump pobijedio.


Sudac T.S. Ellis okružnog suda Alexandrije, savezna država Virginia, 69-godišnjeg Manaforta je osudio na 47 mjeseci zatvora. Manaforta je u kolovozu porota proglasila krivim za utaju poreza i bankarske prijevare, te neprijavljivanje računa u stranoj banci.


Iako nisu tražili određenu kaznu, tužitelji su ukazivali na savezne smjernice za presude u takvim slučajevima po kojima bi kazna trebala biti od 19 i pol do 24 godine zatvora. Sudac Ellis je, međutim, rekao da su smjernice pretjerane te da bi takva kazna bila u neskladu s drugim slučajevima.
Ellis je na ročištu također istaknuo da se Manafort »ne nalazi na sudu zbog bilo koje od optužbi da je on, ili bilo tko drugi po njegovoj uputi, bio u dosluhu s ruskom vladom kako bi utjecali na izbore 2016.«.


Manafort je od suca tražio blagu kaznu i zahvalio mu na poštenom suđenju. On nije izrazio kajanje zbog svojih djela ali je govorio kako je proces bio težak za njega i njegovu obitelj.


Ellis je Manafortu, koji je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima, naložio da plati kaznu od 50.000 dolara i vrati nešto više od 24 milijuna dolara.


Neki pravni stručnjaci su izrazili čuđenje blagom presudom. »To je strašan poraz za ured posebnog istražitelja«, ocijenio je bivši savezni tužitelj David Weinstein.


Kazna je manja i od one koji su tražili njegovi branitelji, 51 do 63 mjeseca zatvora.


Manafort je bio jedan od prvih Trumpovih ljudi koji se suočio s kaznenim prijavama u sklopu istrage o tome je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor kako bi Trump dobio predsjedničke izbore. Trump je odbacio postojanje takvog dogovora i nazvao istragu lovom na vještice, dok je Rusija negirala miješanje u izbore.