30 godina poslije

Bivši šef policije oslobođen optužbi za nesreću na stadionu Hillsborough 1989.

Hina

Reuters

Reuters

Žrtve su poginule zbog prenatrpanosti tribina. Strašne fotografije koje su prikazivale zgnječene mlade navijače na metalnim ogradama, tijela na terenu i gledatelje koji su drvene ograde koristili kao improvizirana nosila zgrozile su nacijuLONDON Zapovjednik policije zadužen za nogometni stadion Hillsborough na utakmici 1989. u kojoj je stradalo 96 navijača Liverpoola, u četvrtak je oslobođen optužbi za ubojstvo iz nehaja.


Bivši načelnik policije David Duckenfield prije 30 godina je bio zadužen za stadion u Sheffieldu u sjevernoj Engleskoj na polufinalnoj utakmici FA kupa. Liverpool je igrao protiv Nottingham Foresta.


Žrtve su poginule zbog prenatrpanosti tribina. Strašne fotografije koje su prikazivale zgnječene mlade navijače na metalnim ogradama, tijela na terenu i gledatelje koji su drvene ograde koristili kao improvizirana nosila zgrozile su naciju.
Policija je prvo za katastrofu okrivila pijane navijače, ali su to odbacivali preživjeli, rođaci poginulih i šira zajednica Liverpoola koja je godinama pokušavala saznati što se dogodilo.


Kasnija neovisna istraga oslobodila je navijače svake odgovornosti.


»Šokiran sam i zatečen presudom«, rekao je Barry Devonside čiji je 18-godišnji sin Christopher stradao na stadionu.


»Mi (obitelji) smo se hrabro borili 30 godina«, rekao je Devonside za BBC.


Direktor Neovisnog ureda za policijsko ponašanje Mike Bendown rekao je kako shvaćaju da će presuda imati ogroman značaj za obitelji 96 žrtava.


»Budući da još uvijek traju neki kazneni postupci povezani s katastrofom, više ništa nećemo komentirati u ovom trenutku«, rekao je Bendown.


»Katastrofa na Hillsboroughu prije 30 godina prouzročila je nezamislive patnje obiteljima onih koji su nažalost izgubili život i svima koji su pogođeni tragičnim događajima tog dana«, rekla je Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva.


Gradonačelnik Liverpoola Joe Anderson rekao je da je ishod suđenja »veliko razočarenje« obiteljima žrtava.


»Posljednjih godina ponovno su proživljali događaje tog dana u najdužoj istrazi u britanskoj pravnoj povijesti koju su pratila dva suđenja. Gubitak koji je utjecao na njihovo zdravlje i blagostanje zbog smrti njihovih voljenih je nezamisliv i cijeli grad dijeli njihovu bol«, rekao je Anderson.


Bivšem policijskom nadzorniku South Yorkshirea Donaldu Dentonu, inspektoru Alanu Fosteru i policijskom odvjetniku Peteru Metcalfu zakazano je suđenje zbog ometanja pravde sljedeće godine.