SAD

Bitka za Bijelu kuću: Ovo su države koje bi mogle odlučiti američke predsjedničke izbore

Hina

REUTERS

REUTERS

Pandemija koronavirusa dodatno je zakomplicirala stvari jer mnogi ove godine svoje glasove šalju poštom što bi moglo produljiti prebrojavanje glasova.Očekuje se da će većina saveznih država na predsjedničkim izborima 3. studenoga ostati vjerna republikanskim crvenim slonovima ili demokratskim plavim magarcima pa će, kao i obično, izbore odlučiti one države koje od izbora do izbora mijenjaju tabor.


Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati izborni kolegij koji zapravo bira predsjednika. Kandidatu za pobjedu treba najmanje 270 od 538 elektorskih glasova.


Pandemija koronavirusa dodatno je zakomplicirala stvari jer mnogi ove godine svoje glasove šalju poštom što bi moglo produljiti prebrojavanje glasova.
U najmanje tri države – Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu koje zajedno imaju 46 elektora, konačni rezultati mogli bi se čekati do petka, rekli su dužnosnici.


Pregled situacije u neizvjesnim državama:


ARIZONA


Jugozapadna država povijesno je bila sklona crvenima i Trump je 2016. ondje osvojio 11 elektorskih glasova. No ankete ove godine daju blagu prednost Bidenu. Glasovi poslani poštom u Arizoni ne prebrojavaju se prije izbornog dana.


FLORIDA


Florida je s 29 elektora jedno od najvažnijih bojnih polja. Trump ju je tijesno osvojio 2016., a većina anketa ove godine daje malu prednost Bidenu. U ovoj državi dužnosnici mogu početi prebrojavati pristigle glasove prije izbornog dana pa promatrači očekuju brzu objavu rezultata iz Sunčane Države.


GEORGIA


Trump je prije četiri godine pobijedio u ovoj južnoj saveznoj državi koja daje 16 elektora, no ankete sada predviđaju tijesnu utrku. Glasovi u Georgiji počinju se prebrojavati na izborni dan.


IOWA


Trump je osvojio šest elektorskih glasova u državi na srednjem zapadu prije četiri godine, no ankete pokazuju da si ove godine Trump i Biden ondje pušu za vratom. Dopisni glasovi također se počinju prebrojavati 3. studenoga.


MICHIGAN


Trump je 2016. tijesno pobijedio u saveznoj državi u radničkom “Pojasu hrđe” sa 16 elektora. Biden ovaj put ima jasnu prednost u ispitivanjima javnog mnijenja, a prebrojavanje glasova počinje na izborni dan.


MINNESOTA


Demokratkinja Hillary Clinton s malom razlikom je pobijedila u državi na sjeveru 2016. i osvojila 10 elektorskih glasova. Bidenu ove godine ankete daju jasnu prednost u Minnesoti, a prebrojavanje glasova također počinje 3. studenoga.


NEVADA


Clinton je s dva postotna boda prednosti pobijedila u zapadnoj državi i osigurala si šest elektorskih glasova, a ankete su i sada blago naklonjene demokratskom kandidatu. Dopisni glasovi u ovoj državi počinju se prebrojavati 15 dana prije izbornog dana.


SJEVERNA KAROLINA


Trump je osvojio 15 elektorskih glasova jugoistočne države sa solidna tri postotna boda razlike ispred Clinton. Ankete sada predviđaju tijesnu utrku Trumpa i Bidena, čak daju blagu prednost demokratu. Glasovi poštom mogu se početi prebrojavati prije 3. studenoga.


OHIO


Trump i Biden u tijesnoj su utrci državi kestena u kojoj mogu osvojiti 18 elektorskih glasova. Trump je nadmoćno pobijedio u Ohiju 2016. Dopisni glasovi mogu se početi prebrojavati prije izbornog dana.


PENNSYLVANIA


Trump je s malom prednošću osvojio Pennsylvaniju 2016., ali ankete pokazuju da bi sada Biden mogao osvojiti 20 elektorskih glasova u toj državi. Dopisni glasovi počinju se prebrojavati tek 3. studenoga pa će se s objavom konačnih rezultata predsjedničkih izbora vjerojatno kasniti.


TEKSAS


Ovo republikansko uporište s 38 elektora inače se ne smatra neodlučnom državom. Trump je Clinton 2016. pobijedio s 9 postotnih bodova razlike. No ankete mu ove godine daju tek malu prednost nad Bidenom i demokrat je ondje iznenađujuće. Dopisni glasovi iz mogu se početi prebrojavati 12 dana prije izbornog dana.


WISCONSIN


Trump je 2016. tijesno pobijedio u državi na srednjem zapadu s 10 elektora. Očekuje se da će je ove godine osvojiti Biden. Glasovi poštom ne prebrojavaju se prije izbornog dana pa se očekuje kašnjenje s objavom konačnih rezultata.