Božić je

Biskup Perić: I Isus je bio emigrant, ali današnje migracije su drukčije

Hina

Foto M. Mrkonjić / PIXSELL

Foto M. Mrkonjić / PIXSELLMostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić rekao je na misi polnoćki u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve kako je Isusuova obitelj bila emigrantska, no istodobno je ocijenio kako današnje migracije imaju drukčije motive te je pozvao katolike da očuvaju svoju vjeru i domovinu.


»Današnje migracije imaju drukčije socijalne oznake, masovne se pripremaju, imaju političku pozadinu, te se poziva na mijenjenja struktura u državi i društvu«, rekao je biskup Perić u propovijedi.


Podsjetio je kako je Isusova obitelj pobjegla u Egipat nedugo nakon njegova rođenja u Betlehemu zbog zapovijedi kralja Heroda da pobije svu djecu mlađu od dvije godine jer je strahovao da bi ga ‘novorođeni kralj’ mogao svrgnuti s prijestolja.
Biskup Perić je dodao kako je ipak kršćanska dužnost svakome pomoći u nevolji, uključujući migrante, ali i ostati dosljedan svojim korjenima.


»Mi moramo evanđeoski svakog putnika primiti, bolesnika liječiti, ali i svoju kršćansku vjeru njegovati i domovinu čuvati«, dodao je.


Po riječima mostarsko-duvanjskoga biskupa, ljudi trebaju biti zahvalni jer je Bog došao zbog njih i njihova spasenja, te iskusio sva iskušenja ovoga svijeta.


»Ni našemu mladom kralju Kristu Isusu nitko ne može prigovoriti da ne zna kako živimo jer je prošao naš križni put od rođenja do smrti. On daje vrijednost i dostojanstvo našem životu«, naveo je u propovijedi.


Mise polnoćke služene su na Božić i u drugim mostarskim crkvama, a u mostarskoj crkvi sv. Petra i Pavla misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.