Obiteljsko nasilje u karanteni

Bilježe i dva ubojstva: Francuska smješta žrtve u hotele zbog eksplozije obiteljskog nasilja

Hina

foto: REUTERS/Benoit Tessier

foto: REUTERS/Benoit Tessier

Prošlotjedni podaci govore da je policiji prijavljeno 36 posto više slučajeva obiteljskog nasilja u Parizu i 32 posto u drugim dijelovima zemlje nakon što su u zemlji uvedena stroga ograničenja kretanja. Među njima su i dva ubojstva.PARIZ – Francuska je objavila da će plaćati hotelski smještaj za žrtve obiteljskog nasilja i otvoriti privremene savjetničke centre nakon što je zabilježen veliki porast nasilja u prvom tjednu karantene radi epidemije koronavirusa.


Ministrica za jednakost spolova Marlene Schiappa najavila je da će se dvadesetak centara otvoriti u trgovinama kako bi žene mogle svratiti dok kupuju namirnice.


Vlada je također najavila milijun eura za udruge koje pomažu žrtvama.
Prošlotjedni podaci govore da je policiji prijavljeno 36 posto više slučajeva obiteljskog nasilja u Parizu i 32 posto u drugim dijelovima zemlje nakon što su u zemlji uvedena stroga ograničenja kretanja. Među njima su i dva ubojstva.


Francuska je u karantenu ušla 17. ožujka i ta će mjera ostati na snazi do 15. travnja.


Nitko ne može izaći iz kuće osim radi kupnje hrane i lijekova, posjete liječniku ili šetnje psa.


Aktivisti upozoravaju da će karantena izazvati daljnji rast obiteljskog nasilja i da će otežati žrtvama da zatraže pomoć.


Schiappa, koja je ranije rekla da je karantena “pogodno tlo za nasilje”, najavila je da će država platiti 20.000 noćenja u hotelu kako bi se žrtve mogle skloniti od nasilnih partnera.