Američki predsjednik

Biden tvrdi da je svijet na rubu: ‘Nema šanse da upotreba taktičkog nuklearnog oružja ne završi Armagedonom’

P. N.

Reuters

Reuters

"Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona još od Kennedyja i kubanske raketne krize", izjavio je BidenJoe Biden najotvorenije se dosad oglasio o prijetnji nuklearnog rata. On je u New Yorku izjavio da je svijet trenutno najbliže nuklearnoj katastrofi u posljednjih šezdeset godina, te naglasio da bi se, u slučaju da Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, mogli suočiti s “Armagedonom”.


“Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona još od Kennedyja i kubanske raketne krize. Imamo tipa kojeg poznajem prilično dobro. On se ne šali kada govori o potencijalnoj uporabi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja jer je njegova vojska, moglo bi se reći, znatno slabija”, poručio je Biden.


Putin i ruski dužnosnici dosad su u više navrata prijetili da će upotrijebiti nuklearni arsenal u nastojanju da odvrate SAD i saveznike od potpore Ukrajini.
Dođe li do upotrebe taktičkih nuklearnih bombi, ostaje dilema kako će SAD odgovoriti. Većina stručnjaka drži kako će to biti konvencionalnim oružjem, kako bi pokušalo spriječiti brzu eskalaciju sveopćeg nuklearnog rata.


No Biden je sad prvi put upozorio svijet na drugu mogućnost.


“Mislim da ne postoji mogućnost da upotreba taktičkog nuklearnog oružja ne završi Armagedonom. Prvi put od kubanske raketne krize, imamo prijetnju nuklearnim oružjem ako se stvari doista nastave putem kojim idu”, dodao je.