Američki predsjednik

Biden se nada skorom prekidu vatre između Izraela i Hamasa: ‘Nadam se da će stati do ponedjeljka’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Međutim, neizvjesno je hoće li međunarodni posrednici uspjeti ispregovarati takav dogovorAmerički predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je izrazio optimizam u pogledu skorog prekida vatre između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas u ratu u Gazi.


“Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi je rekao da smo blizu”, rekao je Biden. “Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre”, dodao je.


Katar, Egipat i SAD već tjednima pokušavaju posredovati u novom sporazumu o prekidu vatre između Hamasa i Izraela u Gazi, u dogovoru koji bi trebao olakšati oslobađanje izraelskih talaca koji se još drže u obalnom pojasu.
Međutim, neizvjesno je hoće li međunarodni posrednici uspjeti ispregovarati takav dogovor do 10. ožujka, kada bi trebao početi muslimanski post ramazan.


Mediji su ranije objavili da teški pregovori ne napreduju. Izraelske televizijske postaje Channel 12 i Kan citirale su dužnosnike koji su rekli da pregovarački okvir koji su predložili posrednici još uvijek nije kompatibilan sa zahtjevima Hamasa.


Hamas je pak optužio Izrael da blokira pregovore.